Maffia a német beteggondozásban

Maffia a német beteggondozásban

A szervezett bűnözés új változata ütötte fel a fejét Németországban. A jobbára a Szovjetunió utódállamaiból bevándorolt csoportok az állandó egészségügyi ellátásra szoruló betegeken nyerészkedve zsebelnek be busás hasznot.

A fokozatosan öregedő német társadalomban lassan hárommillióhoz közeledik azoknak az embereknek a száma, akik már nem tudják ellátni magukat, és állandó támogatása szorulnak. Közülük majd kétmillió saját otthonában igényli a rendszeres segítséget, amelyről az erre a feladatra alapított vállalkozások 650 ezer alkalmazottja gondoskodik. E nagyrészt átláthatatlan és ellenőrizhetetlen terület nyújt lehetőséget a csalásra. A Német Szakápolás nevet viselő szervezet szerint a benyújtott számlák egyötöde hamisított, az anyagi kár egy- és kétmilliárd euró között mozog évente. Jó példa az ilyen ipaszerűen végzett csalásra két ukrán esete. Igor P. és Julia R. közösen alapított vállalata 1300 alkalommal károsította meg az ápolást finanszírozó szociális szervezeteket, és alig másfél év leforgása alatt 590 ezer eurót csalt ki tőlük.

Ennek fényében jól látszik a súlyos politikai mulasztás, hogy a gondozásra vonatkozó törvényből kimaradtak az ellenőrzést célzó szabályok. Így az alacsony szintű, úgymond szerény költségekkel járó ápolás keretein belül nyújtott teljesítményeket egyáltalán nem is ellenőrzik. Mint arra a betegbiztosító társaságok szövetsége is rámutatott, az egyes szervezeteknek nincs joga előre be nem jelentett ellenőrzések lefolytatására. E törvényes hiányosságok teremtik meg a lehetőséget arra, hogy kialakuljon a szervezett bűnözés új formája, s a háttérből irányító rétegre utalva a Bűnügyi Hivatal egyik szóvivője közölte, figyelmüket nem kerüli el, hogy az elszámolási csalások mögött többségében a szovjet utódállamok polgárai állnak.

A visszaélések egyébként több módon történnek. Egyrészt olyan teljesítményeket számolnak el, amelyekre nem is került sor; másrészt az ápolásra szorulók állapotát meghamisítva olyan eljárást számláznak ki, amelyre orvosilag semmi szükség sem lenne; illetve a tettesek a saját vállalkozásaiknak állítanak ki számlákat azzal a céllal, hogy csökkentsék azok adókötelezettségét. Különösen kiábrándító jelenség, hogy a páciensek sok esetben hajlandók együttműködni a bűnözőkkel, és ellenszolgáltatásként részesedést kapnak a törvénytelenül megszerzett haszonból. Az ilyen megoldásra hajlandó támogatottak egy része szintén Kelet-Európából származik. A nyomozók olyan honfitársi kapcsolatról beszélnek, amely kizárja az együttműködést a hatóságokkal. – A szövetségi államnak és a tartományoknak riadót kell fújni a gondozásban felbukkant bűnözés láttán – mondta a páciensek védelmét szolgáló egyik alapítvány vezetője, Eugen Brysch. Majd hozzátette: „borzasztó, hogy most a gondozást olyan témákkal emlegetik együtt, mint a prostitúció és a kábítószer-kereskedés”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 04.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »