Maduro nem tudja kezelni a krízist

Úgy tűnik, Nicolás Maduro venezuelai elnök nem képes kezelni azt a válságot, amelybe országa belesodródott – mondta Rákóczi István, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanszékvezetője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

A tanszékvezető emlékeztetett arra, hogy a gazdasági válság miatt csak januárban 47 ezer ember hagyta el az országot, gyógyszer- és élelmiszerhiány alakult ki, illetve tavaly egyik tömegtüntetés követte a másikat.

Hozzátette: Maduro most lépéskényszerben van, nem véletlen, hogy decemberről az első negyedévre hozta előre a választások időpontját. “Ez azért fontos, mert elképzelhető, hogy addigra már teljesen kezelhetetlen lesz Venezuela gazdasága” – mondta a szakértő.

Venezuela több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott. Nicolás Maduro elnök szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Áprilistól hónapokon át folyamatosak tüntettek az utcákon, amelyeken a Társadalmi Konfliktus Venezuelai Megfigyelője nevű helyi civil szervezet adatai szerint 163 ember vesztette életét.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »