Madridtól Moszkváig megállt az élet egy percre

Madridtól Moszkváig megállt az élet egy percre

A világ több városában gyertyagyújtással és egyperces néma gyászszünettel emlékeztek a nizzai támadás áldozataira. A világ vezetői politikusai részvétüket fejezték ki.

Egyperces gyászszünettel kezdődött a Tour de France pénteki szakasza. A franciaországi terrorkészültséget eredetileg pont az ilyen sportesemények miatt hosszabbították meg nyárig a hatóságok. „A Tour de France a legnagyobb kerékpárosverseny a világon, a sport ünnepe. Ma viszont semmi okunk nincs az ünneplésre, hiszen mi is a nizzai áldozatokat gyászoljuk” – mondta Christian Prudhomme, a verseny igazgatója.

Péntek délben több európai nagyvárosban tartottak hasonló gyászszünetet. Madridban a királyi család tagjai is részt vettek a városházi megemlékezésen. Egyperces csend volt Berlinben is. „Hatóságaink szorosan együttműködnek a francia partnereinkkel, mindenféle segítséget felajánlottunk, amire szükségük lehet. De az eddigi nyomozás alapján az elkövető nem állt kapcsolatban német vagy más európai szervezetekkel vagy személyekkel” – közölte Thomas De Maiziere német belügyminiszter.

Az uniós vezetők többsége egyébként nem Európában, hanem Mongóliában van az európai–ázsiai csúcson. Ez a találkozó is egyperces csenddel kezdődött. A miniszterek és biztosok egységesen elítélték a történteket. „Tragikus paradoxon, hogy a támadás célpontjai olyan emberek voltak, akik a szabadságot, az egyenlőséget és testvériséget ünnepelték” – nyilatkozta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

A világ sok városában a francia követség elé vittek virágokat és mécseseket a gyászolók. Moszkvában és Szentpéterváron is tömeg volt a külképviseletnél. „Oroszország pontosan tudja, hogy milyen fenyegetést jelent a terrorizmus mindannyiunk számára, hiszen nekünk is szembe kellett néznünk hasonlóval a múltban. Együttérzésünkről biztosítjuk a francia embereket, és szolidárisak vagyunk” – közölte az orosz elnök.

Putyin korábban az amerikai külügyminisztert fogadta, aki szintén arról beszélt, hogy az Egyesült Államok minden lehetséges segítséget megad a franciáknak és az Európai Uniónak a terrorizmus elleni küzdelemben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »