Madrid világos választ vár a katalánoktól

A függetlenség kikiáltásának megerősítésére vagy cáfolására kérte Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök Carles Puig­demont katalán elnököt, miután rendkívüli kabinetülésen vitatta meg a kormány tagjaival a kedd esti eseményeket – írja a BBC. Rajoy hangsúlyozta, csak akkor hozhat döntéseket a spanyol parlament, ha már választ kaptak a kérdésükre. Ugyanakkor utalt arra is, hogy adott esetben alkalmazhatják a spanyol alkotmány 155-ös cikkelyét, amellyel gyakorlatilag felfüggesztenék a régió autonómiáját. A spanyol El Mundo információi szerint a katalán elnöknek öt nap áll rendelkezésére, hogy választ adjon a spanyol kormánynak.

Forrás: AFP

Puigdemont kedden a világ feszült figyelme közepette aláírta ugyan a katalán függetlenségi nyilatkozatot, ám azonnal fel is függesztette. A döntést azzal indokolta, hogy „a katalánok megérdemlik a függetlenséget a népszavazás után”, de szeretné csökkenteni a spanyol–katalán feszültséget, valamint lehetőséget teremtene a párbeszéd kialakítására. Soraya Sáenz de Santamaría nyilatkozata alapján azonban erre vajmi kevés az esély: a spanyol miniszterelnök-helyettes kiemelte, Puigdemont lépése további bizonytalanságot okozott.

A spanyol eszközök tekintetében mindenesetre megnyugvást hozott az elodázott katalán függetlenség. Szerdán délutánra a tízéves spanyol kötvény hozama 4 bázisponttal 1,65 százalékra esett vissza, és az IBEX 35 tőzsdeindex is 1,49 százalékkal emelkedett napközben. Emellett a Katalóniából székhelyét Spanyolország más részeire átköltöztető két bank részvényárfolyama is emelkedett, a Sabadellé 2,6, a CaixaBanké pedig 2,1 százalékkal.

Bár a – spanyol kormány szerint illegális – referendumon 43 százalékos részvételi aránnyal a függetlenségre voksolt a szavazók 90 százaléka, a katalán kormánynak számos egyéb tényezőt számításba kellett vennie. Vasárnap a spanyol egységért tüntetők tömege lepte el Barcelona utcáit, és több európai politikus is felszólalt a katalán függetlenség kikiáltása ellen. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke figyelmeztette a katalán elnököt, hogy egy rossz lépés végleg ellehetetlenítené a párbeszédet a felek között, és Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár is az egységes Spanyolország mellett állt ki. A politikai nyomás mellett gazdasági feszültséget teremtett, hogy a Banco Sabadell és a CaixaBank után az ingatlanbefektető Colonial és az autópályákat építő és üzemeltető Abertis is bejelentette: elköltözik Katalóniából.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »