Madonna Buder, a „Vasnővér”

Madonna Buder, a „Vasnővér”

A 86 éves triatlonos szerzetesnővért sokan ismerték eddig is hazájában, az Egyesült Államokban, a közelmúltban azonban világszerte ismertté vált az olimpia idejére időzített új Nike-reklámnak köszönhetően.

Madonna Buder katolikus szerzetesnővér, a Sisters for Christian Community (SFCC) ökumenikus nővérközösség tagja – emellett pedig a legidősebb versenyző, aki teljesítette az Ironman-triatlont: 3,86 kilométer úszás, 180,25 kilométer kerékpározás és 42,195 kilométer futás (vagyis egy maraton). Mindezt megszakítás nélkül, megszabott szintidőn belül kell teljesíteni; 2012-ben, 82 esztendősen ez nem jelentett gondot Madonna Buder nővérnek.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Marie Dorothy Buder néven született 1930-ban, a Missouri állambeli St. Louisban. Már 14 éves korában eldöntötte, hogy nővér szeretne lenni; 23 évesen lépett be a Jó Pásztorról nevezett Irgalmas Miasszonyunk kongregációba. 1970-ben elhagyta a rendet, hogy egy ökumenikus nővérközösséghez csatlakozhasson, melyet a II. vatikáni zsinat tanításainak hatására hoztak létre a Nővérek a Keresztény Közösségért (Sisters for Christian Community) névvel. A közösség tagjai önellátóak, és önállóan választják meg hivatásukat; az esetek többségében a szegényeket és más marginalizált csoportokat szolgálják.

Madonna Buder nővér 47 évesen kezdett intenzíven edzeni lelkivezetője tanácsára; 52 évesen indult először triatlonversenyen. 55 évesen teljesítette először az Ironmant, amit azóta megismételt újabb 44 alkalommal; sorban döntötte meg a saját rekordjait.

2012-ben részben azért is indult a kanadai Subaru Ironmanen, hogy létrejöjjön a 80+ kategória; 82 évesen lett a legidősebb versenyző, aki teljesítette a távot – ráadásul az előírt időn (17 óra) belül: 16 óra 32 perc alatt. Számtalanszor indult jótékonysági versenyeken is.

A Nike-reklámban közli a narrátorral, aki erősködik, hogy rossz ötlet az Ironman: „Ha az első 45 nem ölt meg…”

Forrás: Aleteia.org

Videó: YouTube

Fotó: Aleteia.org; Wikipédia

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »