Madeirai emlékek

Madeirai emlékek

Kortársai és a történészek későbbi értékelése szerint I. Károly, az utolsó osztrák császár és IV. Károly magyar király békés viszonyok között nagy valószínűséggel jó és sikeres uralkodó lett volna, de a háború közepette nem tudta egyben tartani birodalmát. Mindössze két évig uralkodott.

Sikertelen visszatérési kísérletei után Károlyt családjával együtt a Portugáliához tartozó távoli Madeira szigetére vitték. Szerény és szegény körülmények között élt itt 1922. április 1-jén spanyolnátha miatt bekövetkezett haláláig, nyolcadik gyermekének születését már nem is érte meg. Egy megfelelő időben történt orvosi beavatkozás állítólag megmenthette volna Károly életét, de annak akkoriban nem volt erre pénze. 

Életének utolsó hónapjait a Quinta do Imperador, vagy más nevén Quinta do Monte nevű villában töltötte. Ez a villa, amelyet egy helyi bankár ajánlott fel a trónjáról lemondott uralkodónak, 2016-ban egy hatalmas erdőtűzben teljesen megsemmisült. 

Korabeli helyi portugál források szerint Károly temetésén mintegy 30 ezren vettek részt. Az utolsó osztrák császár és magyar király végső nyughelyre a sziget fővárosához, Funchalhoz tartozó Monte hegyen álló azonos nevű kis település Miasszonyunk templomában (Nossa Senhora do Monte) lelt. Károly szívét, a Habsburgok évszázados családi hagyományainak megfelelően, a svájci Muri nevű településen (Aargau Kanton) működő kolostor lorettói kápolnájában helyezték el.

Hírdetés

Amikor felkerestem a funchali zarádokhelyet, a kéttornyú templom főhajójában a bejárattól balra található apró kápolna ajtórácsait számos magyar nemzeti színű szalag díszítette, jelezvén, hogy az idelátogató magyarok nem felejtették el utolsó királyukat. 

A hegytetőn álló, az 1740-es évek elején épült, majd 1748-ban egy földrengésben súlyosan megsérült és csak 1818-ban újjáépített és felszentelt templom előtti teret Károly impozáns bronzszobra díszíti, mely Augusto Cid portugál szobrász alkotása. 

Funchal egy másik, magyarokkal kapcsolatos emléke I. Ferenc József császár feleségének, Erzsébet királynénak, a népszerű Sisinek a szobra az Avenida do Infante sugárúton álló Pestana Casino Park Hotel nevű szálloda melletti parkban. Sisi, hogy meneküljön a bécsi császári udvar szigorától, a 19. század második felében – Madeira akkoriban az európai arisztokrácia kedvenc kirándulóhelyének számított – több alkalommal is ellátogatott az örök tavasz szigetére, ahol kikapcsolódást, szórakozást, pihenést keresett. Amikor első ízben, 1860-ban Madeira felé vitte a hajó, az óceánon hatalmas vihar kerekedett. Korabeli legenda szerint Sisi a hajóárbochoz köttette magát, hogy láthassa, átélhesse a vihart, de a hajón átcsapó hullámok mégse sodorják el. Később 1893-ban és 1894-ben, néhány évvel tragikus halála előtt járt a szigeten, s az egyik karácsonyt is ott töltötte. 

Kokes János


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »