Madárinfluenza: magyarországi gócpont védőkörzetéből származú pulykahús került Romániába

Madárinfluenza: magyarországi gócpont védőkörzetéből származú pulykahús került Romániába

Madárinfluenza vírusával fertőzött magyarországi gócpont körül kialakított védőkörzetből származó pulykahús került több európai országba, többek között Romániába – jelentették be a bukaresti hatóságok.
Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA) pénteki közleménye szerint minderről az Európai Bizottság tájékoztatta Romániát. Brüsszeli közlés szerint olyan magyarországi baromfitelepen nevelt, leölt, majd feldolgozott pulykáktól származó hús jutott európai országok piacára, amelyek madárinfluenza megjelenése miatt kialakított gócpont körüli védőkörzetben működnek.

A bukaresti szakhatóság közölte, hogy ilyen termék három Bihar megyei lerakaton keresztül jutott be Romániába.

Hírdetés

Az ANSVSA sürgősségi eljárásban elrendelte a területi állategészségügyi hatóságnál, hogy azonosítsa az illető termékek valamennyi forgalmazóját és fogyasztóját, ugyanakkor vonja be a kereskedelemből és égesse el a húst. A román szakhatóság közleménye nem tér ki rá, hogy a szóban forgó magyarországi pulykahús madárinfluenzával fertőzött-e, illetve bekerült-e a kereskedelmi forgalomba Romániában.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) január 13-án, hétfőn jelentette be, hogy madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki a Komárom-Esztergom megyei Ács település nagy létszámú pulykát tartó gazdaságában, és a hatóság a szükséges intézkedéseket azonnal megtette. A vírus elterjedésének megakadályozása érdekében az Ács település melletti gazdaság teljes állományának, 53 500 pulykának a leölését elrendelték. „A kimutatott H5N8 altípus kapcsán eddig még nem fordult elő emberi megbetegedés Európában, a baromfi termékek továbbra is biztonsággal fogyaszthatók” – közölte a Nébih. A magyarországi telep kiürítését – az egészséges állományok védelme és az exportképesség fenntartása érdekében – a hatóság már a gyanú alapján megkezdte. A szakemberek a gazdaság körüli 3 kilométer sugarú védőkörzetben és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó gazdaságot felkerestek, szükség esetén mintát vettek. Közölték, a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében szállítási korlátozások is érvénybe lépnek.

A több európai országban is felbukkant madárinfluenza vírus Romániát sem kíméli, megjelenése miatt el kellett pusztítani egy tyúkfarm állományát a Máramaros megyei Szinérváralján. A romániai állategészségügyi hatóság szerdán közölte, hogy a tojástermelésre szakosodott tyúkfarm 18 700-as állatállományából több mint 11 ezer pusztult el az elmúlt napokban a vírus következtében. A hatósági vizsgálat a betegség H5N8 altípusát mutatta ki. A hatóságok elrendelték a megmaradt állomány elpusztítását és elégetését, valamint kijelölték a gazdaság körül a 3 kilométer sugarú védőkörzetet és a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »