Mada’in Saleh: Pompázatos, időtlen, sziklába faragott sírok és emlékművek a sivatagban

Al-Ula városától 20 kilométerre északra, Medinától 400 kilométerre északnyugatra, és a napjainkban Jordániában található Petrától 500 kilométerre délkeletre fekszik a szaúd-arábiai Mada’in Saleh impozáns ősi helyszíne, amely még mindig lenyűgözi a modern világot pompázatos sírjaival és emlékművel, melyek koruk mesterembereinek ragyogó tehetségéről árulkodnak.

 

Mada’in Saleh, amit Al-Hiir-nek vagy Hegrának is neveznek, a nabateus civilizációig nyúlik vissza.

 

Mada’in Saleh. Image credit: wikipedia

 

Ezt a gyönyörűséges helyet Szaúd-Arábia egyik legfontosabb régészeti lelőhelyeként tartják számon, az „Emlékművek Fővárosának” is hívják.

 

A helyszín képezi a királyság legdélibb és egyben legnagyobb települését a fővárost, Petrát követően.

 

A 111 monumentális sírból 94-et díszítettek. A hely kiemelkedő példája a nabateus építészeti teljesítménynek és hidraulikus szaktudásnak. Gondoljunk a vizes kutakra.

 

Qasr al Farid, a legnagyobb sír Mada’in Saleh régészeti lelőhelyén. Image credit: wikipedia

 

Madain Saleh a Világörökség részéként nyilvántartott első helyszín Szaúd-Arábiában. Bár a történészek nem teljesen bizonyosak a tekintetben, hogy honnét származik a nabateus kultúra, nagy valószínűséggel Szaúd-Arábia északnyugati Hejaz tartományából érkeztek a nabateusok, s történelmük évezredekre nyúlik vissza.

 

Virágkorában a Nabateus Birodalom a modern Jementől Damaszkuszig, illetve Irak nyugati részétől a Sínai-sivatagig nyúlt, legalábbis egyes történészek szerint.

 

A képzett nabateusok égi összeköttetése Petra csodálatos építészetével

 

Senki sem tudja, mekkora is volt a birodalmuk. A nabateus királyok írásos emlékei szórványosak, mivel csupán kevés dokumentum, itt-ott előforduló felirat és falrajz maradt fenn.

 

Azonban a sok ezer sziklába és kanyonok falába vésett rajz egyértelműen mutatja, hogy majdnem minden nabateus tudott írni és olvasni, még a pásztorok is.

 

Ad Deir kolostor Petrában, az első századból. A nabateus királyságból való műgonddal díszített homlokzatok hasonlítanak az ókori Mada’in Salehben találhatókhoz, amely csupán 500 kilométerre fekszik Petrától délkeletre. Image credit: wikipedia

 

Ez alapján azt szeretnénk tudni, hogy vajon miért nem írták le a nabateusok a történelmüket.

A történészek szerint a nabateusok nomádok voltak, akik sátrakban laktak a sivatagban.

Pásztorkodó nomádokként kezdték, birkákat, kecskéket és tevéket tenyésztettek a sivatagban, miként a többi arab törzs is évezredeken keresztül ezt tette. Ugyanakkor oázisos mezőgazdálkodást is folytattak.

 

Emellett érdekes módon alig néhány év leforgása alatt látványos és tiszteletet parancsoló műemlékeket hoztak létre. Petra csodálatos városa is oly lenyűgöző, hogy még napjaink turistáinak is leesik az álluk remek romjai láttán. Mégis egy sziklahasadékba rejtve pihen, ahová egy szűk szurdokon keresztül lehet csak bejutni.

Hírdetés

 

Mada’in Saleh vésett sírjai. Copyright: © Jérémie Flores

 

A nabateusok módszeresen és pontosan kísérték figyelemmel az eget, bizonyítékok állnak a rendelkezésünkre a csillagászati megfigyeléseikre vonatkozóan.

 

A nabateus palotákat, templomokat és sírokat tanulmányozó tudósok szerint, ezek az emberek képzett csillagászok voltak. Remekbeszabott épületeket emeltek a nap-éj egyenlőségek, a napfordulók és más csillagászati jelenségek figyelembe vételével, melyek meghatározták a nabateus vallást.

 

Mada’in Saleh a második legnagyobb városuk. Az UNESCO szerint „Al-Hiir régészeti helyszínének legtöbb emlékműve és felirata a Kr. e. 1. és a Kr. u. 1. századból való. Azonban a Lihianit-írás feliratai és néhány nemrégiben feltárt régészeti maradvány bizonyítékot szolgáltatnak a Kr. e. 3-2. századi emberi letelepedésre.

 

Mada’in Saleh. Copyright: © Editions Gelbart

 

A legnagyobb sírok egyharmada egyértelműen i. sz. 0-75 közé datálható.

 

Hegra az észak-déli fő karavánutak egyik fontos megállóhelye volt. Egy második út pedig Egra Kome kikötőjével kötötte ezt össze a görög nyelvű forrás szerint. A két legutóbb felfedezett nabateus helyszín a Vörös-tenger partja mentén valóban ez a kikötő lehetett.”

 

Hegra városának romjai a síkságon fekszenek némi távolságra a sírjaiktól.

 

Mada’ in Saleh egy időtlen és igazán csodálatos ókori hely marad.

 

A cikk alapjául szolgáló forrás: http://www.ancientpages.com/2018/10/30/madain-saleh-magnificent-timeless-rock-cut-tombs-and-monuments-in-the-desert/

 

A cikket fordította és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/

Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/

Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/

Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/

Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/

Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ébresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/

Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ízisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

 

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Boldog napot

The post Mada’in Saleh: Pompázatos, időtlen, sziklába faragott sírok és emlékművek a sivatagban appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »