Macska-, páva- vagy bagolyszem: régi, jól bevált élesztős süteményrecept diós habbal, meggyszemekkel

Macska-, páva- vagy bagolyszem: régi, jól bevált élesztős süteményrecept diós habbal, meggyszemekkel

Csak az tudja igazán, aki megtapasztalta, hogy mekkora áldás volt az élelmiszer-fejadagok idején egy olyan sütemény, amihez nem kellett sok hozzávaló, ám a végeredmény bőséget mutatott. Mindössze 15 dkg porcukorral, vállalható mennyiségű liszttel készült a „szem”, ami nem képezett hiányt hó végére a kamratartalékban. A szintén adagra kapott havi fél csomag vajhoz sem kellett hozzányúlni. Könnyen elkészíthető, ünnepélyes, kívánatos desszert következik Nagy Edit „aranytartalékából”, az édesanyja hajdani receptes füzetéből.
Amikor Edit megkínált a minap macskaszemmel, következetesen bagolyszemet mondtam rá. Aztán kisütöttük, hogy a keskenyebb, kisebb meggyszemekkel készült azonos tekercset a mi falunkban pávaszemnek hívták, Szentkeresztbányán, Edit szülőhelyén macskaszem. Hogy is van ez? Folytattuk a tudakozódást. A Recsenyédi Nagyhomoród panzió szomszédságában lakó asszonyok mindegyikének van receptes füzete, és még a nyolcvanéves néninél is pávaszemként szerepel. Egyetlen süti receptúrájának háttere a maga idejének, fénykorának, egy egész korszaknak a lenyomatát őrzi.

Hírdetés

Elég, ha csak a sütemény szépségét, savanykás aromáját meghatározó meggyre gondolunk. Régen a falusi kertekben nem hólyagos, nagy szemű spanyolmeggyfák ontották a termést, sokkal inkább cseplesz- vagy cigánymeggy honolt. A szaporának, másutt parasztnak nevezett „fekete” gyümölcs apró szemű volt, nehéz volt kimagozni. Így érthető, hogy a vele készült tekercsek is karcsúbbak lettek.

Pávák sem legyeskedtek már a díszkertekben, ezért jól hangzott a némiképp titokzatos pávaszem elnevezés a lakodalmi édességfalatkákra.

Emlékszem, mekkora büszkeség volt sütőasszonyi körökben a parányira göngyölt pávaszem sütemény. A karácsonyi tálon, a bőség jeleként, illett nagyobb szeleteket kínálni. Ha túlduzzadt a tekercs, gyermeki fantáziánk különbnél különb becenevekkel illette a kedvenc falatokat. (Csupán ökörszemnek nem neveztük, mert az a tükörtojás becsületes neve volt.)


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »