Mács József nevét vette fel a Bátkai Alapiskola könyvtára

Mács József nevét vette fel a Bátkai Alapiskola könyvtára

Mács József születésének 90. évfordulója alkalmából Bátkában a falu híres szülöttéről, a köztiszteletben álló íróról nevezték el az iskola könyvtárát.

Az ünnepélyes névadó a virtuális térben valósult meg az iskola közösségi oldalán április 18-án. Az iskola vezetése a Gál Sándor által készített kisfilmben mutatta be a községet és az írót, valamint a róla elnevezett könyvtárat és az emlékének szentelt kiállítást.

Kifejtette, hogy azon munkálkodnak, hogy a közeljövőben az iskola felvehesse a Mács József Alapiskola nevet.

Mint megtudtuk, a könyvtár falát az író unokája, Kamarás Máté által festett óriásarckép díszíti, amely szintén erre az alkalomra került leleplezésre.

Hírdetés

Gyurán Ágnes, a Bátkai Alapiskola igazgatóhelyettese bemutatta a Mács József-albumot, amelyben megtalálható az önéletrajza, a korábbi születésnapi köszöntők, cikkek. Az évforduló alkalmából „Mács József 90” címmel kiállítás és tárlatkísérő füzet is készült.

Hencz Péter, Bátka község polgármestere emlékeztetett, hogy Mács Józsefnek a községhez való ragaszkodását 2006-ban díszpolgári címmel hálálták meg. „Ezt a ragaszkodást mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Jóska bácsinak az utolsó kívánsága volt, hogy itt, a szülőfalujában legyen eltemetve” – mondta a polgármester.

Mács József tanulmányainak sárospataki évei alatt a bátkai református templomban mint legátus is szolgált. Boros István helyi református lelkész igével köszöntötte az írót.

„Így tisztelgünk ma előtted. Szeretettel emlékezünk tartalmas beszélgetéseinkre a szülőföld szeretetéről, az elődök megbecsüléséről, a közösségben, a magyar közösségben való gondolkodásról, a fel nem adás és a megmaradás fontosságáról” – mondta Sebők Csilla iskolaigazgató.

(Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »