Macron (volt) biztonsági főnökének túlkapása miatt támadják a francia elnököt (VIDEÓ)

Macron (volt) biztonsági főnökének túlkapása miatt támadják a francia elnököt (VIDEÓ)

Emmanuel Macron francia elnök egyik magasrangú biztonsági tisztje miatt magyarázkodhat a sajtónak és a közvéleménynek. Egy már korábban nyilvánosságra hozott videón ugyanis látni, hogy a Macron egyik biztonsági főnöke rohamrendőr ruhában agyba-főbe ver egy tüntetőt a Franciaországban szokványosnak számító május 1-jei tömegdemonstráción.

Alexandre Benalla mindössze két hét felfüggesztést kapott – természetesen csak a videó napvilágra kerülése után –  az „elfogadhatatlan magatartása miatt”. Az illető ráadásul nem rendőr. A francia elnök szóvivője szerint azonban fel van hatalmazva „rendőrségi műveletek megfigyelésére”. A tettlegesség azonban aligha tartozik ide.

A nyilvánvaló túlkapás komoly politikai vihart kavart, főleg, hogy Franciaországban Macron népszerűségét épp a munkavállalók rovására történő törvénymódosítások nyirbálták meg. A szakszervezetek minden év május elsején tüntetéseket szerveznek, amelyek gyakran fajulnak zavargásokba.

Banella az eset után már nem vehet részt a francia elnök külföldi útjait előkészítő biztonsági csapat munkájában. Ennek ellenére a francia ellenzék szerint az elnök igencsak elnéző.

DW.com

Nyitókép: DW.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »