Macron véget vetne az „ultraliberális Európának”

Macron véget vetne az „ultraliberális Európának”

„Hiszek a népek visszatérésében. Nem vagyok unionista vagy globalista. Hiszem, hogy minden népnek erős identitása van. Hiszek a nemzetünk történelmében és ambíciójában. Arról szeretnék mindenkit meggyőzni, hogy ezt Európa védi meg” – fogalmazott Emmanuel Macron francia elnök.

Emmanuel Macron francia államfő közvetlenül részt kíván venni a jövő májusi európai parlamenti választások kampányában, s azt reméli, hogy Franciaországban a lehető legszélesebb listát sikerül felépítenie annak érdekben, hogy véget érjen „az ultraliberális Európa” korszaka, de azt ne „a nacionalizmusok Európája” váltsa fel.

– mondta a francia elnök a Le Journal du Dimanche című hetilapnak adott interjúban.

Hírdetés

Emmanuel Macron, aki rendszeresen hangoztatja, hogy az Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter által kötött szövetség által képviselt, és a Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) által támogatott európai modellt nem tartja követendőnek, az interjúban egy majdani centrista európai pártszövetség körvonalait rajzolta fel.

 – hangsúlyozta Emmanuel Macron.

A francia elnök azt is elmondta, hogy az EP-választásoknak nem lesz semmilyen hatása a kormánya politikájára, s nem hasonlítható az amerikai időközi választásokhoz. „(A francia) államfő mandátuma ötéves. Az utolsó napig dolgozni fogok. Olyan parlamenti többségünk van, amely ezt lehetővé teszi” – hívta fel a figyelmet. „Semmiképpen sem változtatok a politikán. Olyan átalakításokra köteleztem el magam, amelyet hazánk évtizedek óta elkerült a jobb- és baloldal közötti kis tiktak-játék miatt” – tette hozzá.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »