Macron tiszteletre méltónak nevezte Merkel döntését

Emmanuel Macron francia államfő hétfőn rendkívül tiszteletre méltónak nevezte Angela Merkel német kancellár döntését, hogy fokozatosan visszavonul a politikából.

Merkel hétfőn berlini sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy nem indul ismét pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a decemberi tisztújító kongresszuson. A kormányfői tisztségről azonban nem mond le, de a jelenlegi, 2021-ig szóló lesz az utolsó kancellári ciklusa.

Hírdetés

„Ez az ő döntése, rendkívül tiszteletre méltónak és rendkívül méltóságteljesnek tartom” – hangsúlyozta a francia államfő az Elysée palotában tartott sajtótájékoztatóján. Macron kiemelte a német kancellár szilárd elkötelezettségét az európai értékek mellett, továbbá, hogy – mint fogalmazott – eddig is nagy bátorsággal vezette országát.

Macron – akinek Merkel legfontosabb európai szövetségese – ugyanakkor úgy értékelte: aggodalomra ad okot Merkel döntése tekintettel a jobboldali erők erősüdésére Németországban, illetve Európa-szerte. A francia államfő ezzel összefüggésben külön említette a CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországért (AfD) pártot. Hozzátette: a jobboldali erők térnyerését nem egyszerűen németországi, hanem európai jelenségként látja. „Aggódom emiatt, de mindez motivál is” – mondta Macron.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »