Macron-Pellegrini találkozó: Macron szerint két dolog veszélyezteti Európát – egyik sem a migráció

Macron-Pellegrini találkozó: Macron szerint két dolog veszélyezteti Európát – egyik sem a migráció

Ma délután jelentős késéssel 15:00 után tartott sajtótájékoztatót a Pozsonyba látogató Emmanuel Macron francia államfő és Peter Pellegrini kormányfő. Macron a a franciák és a szlovákok mindig „vállvetve haladtak a történelemben”. A két országvezető találkozóján gazdasági témákon kívül a kiberbiztonságról és az Eurozóna mélyebb integrációjáról tárgyaltak.

mondta Peter Pellegrini kormányfő. Hangsúlyozta, hogy Szlovákia „felelősségteljes” uniós partner akar lenni, amely mindent támogat, ami „az egység, az erő és az Unió önvédelmének megőrzésére irányul”. A szlovák kormányfő kijelentette, hogy a két ország az eddigieknél „mélyebben dolgozik majd együtt” a kiberbiztonság területén. Felmerült annak lehetősége, hogy létrejöjjön egy kiberbiztonsági uniós hivatal is, és Pellegrini ezzel kapcsolatban meg is jegyezte, hogy örülne, ha az nem  Brüsszelben, hanem egy közép-kelet-európai országban kapna helyet.

„Európát jelenleg két dolog fenyegeti: a széttartás és a fáradtság” – jelentette ki Emmanuel Macron, aki többek között elismételte Andrej Kiskánál tett látogatása alkalmával elhangzottakat, miszerint Szlovákia már Európa magjának a része. Kijelentette, hogy Szlovákia és Franciaország a következő hónapokban még szorosabban fog együttműködni az európai kihívások területén.

Pellegrini láthatón próbálta elkerülni, hogy a legfajsúlyosabb kérdéseknél egyértelműen Franciaország mellett foglaljon állást. Hangsúlyozta, hogy „fontos beszélni még az EP-választások előtt arról is, hogy milyen hatással lesz az EU integrációjára és fejlődésére egyes jelöltek esetleges megválasztása.

Macron elismételte azt a gyakran hangoztatott véleményét, miszerint „nem csak akkor kell érdeklődni az EU iránt, amikor pénzt várunk.

Hírdetés

fogalmazott.

A francia államfő újságírói kérdésre elítélte Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolását, egyúttal azonban jelezte, hogy Szaúd-Arábia fontos partnere a világ nagy részének, így még nem jött el az ideje a szankcióknak. Ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy Németország példájára Franciaország is befagyasztaná fegyvereladásait Szaúd-Arábia felé.

fogalmazott.

Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »