Macron felszólította a franciákat, hogy takarékoskodjanak az árammal a téli hónapokban

Macron felszólította a franciákat, hogy takarékoskodjanak az árammal a téli hónapokban

Emmanuel Macron francia elnök azt üzente Franciaország lakosságának, hogy nem kell pánikba esni a téli hónapok esetleges áramkimaradásai miatt, de felszólította őket, hogy takarékoskodjanak az árammal. Ezt a TF1 francia tévécsatornának adott interjújában mondta.

Mindez azután történt, hogy az EDF francia energiavállalat csütörtökön közölte, hogy az ország néhány napig áramkimaradásokkal nézhet szembe ezen a télen. A francia kormány ezért megkezdte a helyi hatóságok instruálását az esetleges kiesések kezelésére.

„Először is tisztázzuk: semmi pánik! Jogos, hogy a kormánynak fel kell készülnie olyan szélsőséges esetekre, amelyek többórás áramkimaradást jelentenének, ha nem lenne elég energiánk“ – mondta Macron az interjúban, amelyet ezen a héten rögzítettek az Egyesült Államokban tett látogatása során.

Hírdetés

A francia elnök ugyanakkor visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint a fokozatos áramkimaradások kockázatát az EDF nem megfelelő gazdálkodása okozta az atomreaktorok újraindításakor.

Az EDF által Franciaországban üzemeltetett 56 reaktor közel fele jelenleg karbantartás vagy javítás miatt nem üzemel. A konszern novemberben úgy nyilatkozott, hogy januárban már 46 reaktornak kell üzemelnie.

Az EDF leállásokkal néz szembe atomreaktoraiban, miközben Európa azon fáradozik, hogy pótolja az orosz gázszállítást, amelyet Moszkva leállított, megtorlásul az Ukrajna elleni invázió miatt Oroszországgal szemben kirótt EU-s szankciók miatt.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »