Macron bojkottálja az isztambuli konferenciát, ha a szír hadsereg megtámadja az idlebi terroristákat

A francia elnök nem vesz részt az október 27-i isztambuli Szíria-konferencián, ha előtte katonai offenzívát indítanak Idleb, az iszlamisták és a dzsihadisták erőssége ellen, amelyet Damaszkusz vissza akar foglalni –közölte a francia elnöki hivatal. A szeptember 17-én Szocsiban megkötött orosz-török megállapodás elhárította Damaszkusz Idleb elleni azonnali offenzívájának eshetőségét, de az egyezmény megvalósítása igen bizonytalan.

„Franciaország csak akkor vesz részt a csúcstalálkozón, ha nem lesz offenzíva Idlebben. Offenzíva esetén úgy ítéljük meg, hogy a csúcstalálkozó feltételei nem teljesültek” – jelezte az Élysée-palota, miután bejelentették, hogy csúcstalálkozót tartanak Isztambulban Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Angela Merkel német kancellár és a francia államfő részvételével.

A szeptember 17-én Szocsiban megkötött orosz-török megállapodás elhárította Damaszkusz Idleb elleni azonnali offenzívájának eshetőségét, de az egyezmény megvalósítása igen bizonytalan.

A félnapos csúcstalálkozó célja az idlebi tűzszünet fenntartása, valamint a konfliktus rendezésének politikai folyamatáról szóló tárgyalások megkezdése „a jövőbeli szíriai alkotmány kidolgozásának megkezdésére hivatott alkotmányozó bizottság ülésével” – közölte az elnöki hivatal.

Hírdetés

„Ez kissé sajátos, szokatlan formátum, mert két párhuzamos tárgyalási fórumot egyesít” Párizs szerint: Törökország és Oroszország az Oroszországot, Törökországot és Iránt magában foglaló úgynevezett asztanai csoport tagja, Franciaország és Németország pedig – Nagy-Britanniával, az Egyesült Államokkal, Szaúd-Arábiával és Jordániával együtt – az úgynevezett „kis csoport” részese.

Emmanuel Macron a két csoportban folyó tárgyalások közelítésének a híve, de „nagy probléma, hogy a szíriai rendszer nem hajlandó tárgyalni, és továbbra is ellenáll a nemzetközi nyomásnak, így katonai szövetségese, Oroszország nyomásának is; ez a csúcstalálkozó tehát nem fogja felszámolni a központi problémát” – figyelmeztetett a francia elnöki hivatal.

„Realisták a várakozásaink, ez korábban nem ismert szakasz, amely hasznosnak bizonyulhat mind Szíriai északi része biztonságának tartósabb garantálása, mind a politikai folyamatról folyó tárgyalások előre vitele szempontjából” – tette hozzá az Élysée-palota.

Hirado.hu, MTI


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »