Macron: A Nyugatnak mérlegelnie kellene, hogy álljon az orosz követelésekhez

Macron: A Nyugatnak mérlegelnie kellene, hogy álljon az orosz követelésekhez

Emmanuel Macron francia elnök szerint a Nyugatnak mérlegelnie kellene, hogy miként álljon az orosz biztonsági követeléskehez a NATO-val kapcsolatban, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy dönt, hogy visszatér az Ukrajnával való béketárgyalásokhoz.

“Az egyik alapvető pont, amellyel foglalkoznunk kell – ahogy Putyin mindig mondta -, a félelem, hogy a NATO egyenesen az ajtajához megy, és a rakéták elhelyezésével szintén, amelyek veszélyeztethetik Oroszországot”

mondta Macron.

“Ez lesz az egyik téma a béketárgyalásoknál. Elő kell készítenünk, hogy mit vagyunk hajlandóak tenni, miként védjük meg a szövetségeseinket és a tagországokat. És miként nyújtunk garanciákat Oroszországnak, ha visszatér a tárgyalóasztalhoz”

Hírdetés

tette hozzá a francia elnök.

Oroszország és az USA is jelezte ezen a héten, hogy készek tárgyalni egymással, bár Biden ahhoz a feltételhez kötötte ezt, hogy Putyinnak meg kell mutatnia, hogy kész befejezni a háborút Ukrajnával. A Kreml viszont épp a négy annektált terület elismerését tette meg feltételül a tárgyalásokhoz.

Putyin pénteken, az Olaf Scholz német kancellárral való telefonbeszélgetése után azt mondta, hogy az orosz béketárgyalásokat a Nyugat kijevi támogatása zavarja meg.

Az ukránok csak akkor hajlandóak béketárgyalásokba kezdeni, ha az oroszok teljesen kivonják erőiket, ráadásul Putyinnal nem hajlandóak tárgyalni, hanem csak képviselőivel.

spravy.rtvs.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »