Macron a dublini menekültügyi rendszer reformját sürgeti

A dublini uniós menekültügyi rendszer reformját sürgette csütörtökön Emmanuel Macron francia elnök Rómában.

Meg kell szüntetni azokat a szűk keresztmetszeteket, amelyek emiatt az egyezmény miatt kialakultak Európában – mondta Macron, az olasz kormányfővel, Paolo Gentilonival közösen tartott sajtótájékoztatóján. 

A dublini egyezmény értelmében annak az országnak kell elbírálnia egy bevándorló menekültkérelmét, ahol az illető először belépett az Európai Unió területére.

Hírdetés

A francia elnök méltatta Olaszország annak érdekében tett lépéseit, hogy korlátozza az Európát elérő migránsok számát. “Minden tiszteletem Olaszországé az elvégzett munkáért” – fogalmazott Macron, hozzátéve, hogy Olaszországnak 2017-ben sikerült stabilizálni egy különösen válságos helyzetet.
   

Olaszország tavaly a líbiai hatóságokkal, illetve milíciákkal kötött megállapodásainak köszönhetően tudta csökkenteni az olasz partokat a Földközi-tengeren keresztül elérő illegális bevándorlók számát. Jogvédő szervezetek élesen bírálták ezeket a megállapodásokat arra hivatkozva, hogy a Líbiában tartózkodó és Európába készülő migránsok tömegei borzalmas körülmények között tengődnek. 

Emmanuel Macron, aki a dél-európai állam- és kormányfők találkozójára érkezett Rómába, hangsúlyozta, hogy továbbra is szeretné folytatni az együttműködést Olaszországgal.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »