Ma van az év leghosszabb napja

Mert idén június 20-ára esik a nyári napforduló.

Nyári napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén a nyári napfordulóig a Nap delelési helye az égbolton délről északra halad, utána pedig északról dél felé kezd mozogni, és az év leghosszabb nappalát adja (következésképpen a legrövidebb éjszakát).

Bár a legrövidebb éjszakát június 24-én, Szent Iván éjjelén szokás ünnepelni, a valódi napforduló 20-án, 22:34 perckor van, ekkor kezdődik a csillagászati nyár. Ekkor jár a Nap a legmagasabb – azaz a Földtől legtávolabbi – pályán, ilyenkor a leghosszabb (Magyarországon közel 16 órás) a nappal, és a legrövidebb az éjszaka.

Ha utóbbinak a napnyugtától napkeltéig tartó időszakot nevezzük, akkor az éj valamivel több mint 8 óráig tart, a sötétség azonban ennél jóval rövidebb ideig, nagyjából este 3/4 10 és hajnali 3/4 4 között. Június 20. után a Nap pályája ereszkedni kezd, a nappalok pedig rövidülnek, igaz, eleinte csak lassan, naponta néhány másodperccel, perccel.

A napfordulók idején a Nap irányt vált. Az északi féltekén a nyári napfordulóig a Nap délről északra halad, utána pedig északról dél felé kezd mozogni, vagyis 2016 június 20-án 22:34 perckor megfordul, hogy megkezdje féléves vándorlását déli irányban. Nyári napforduló idején a Nap a Ráktérítő, míg téli napforduló alkalmával a Baktérítő fölött delel. (A június 21-éhez legközelebb eső vasárnapon ünnepeljük a Nap napját.)


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »