Ma van a tuberkolózis világnapja

Ma van a tuberkolózis világnapja

A fertőző betegségnek számító gümőkórt, más néven tuberculosist az ún. Mycobacterium tuberculosis (Koch-féle bacilus) idézi elő. Ennek két alfajtáját – emberit (humán) és szarvasmarha eredetűt (“bovin”) – ismerjük. Elsősorban a tüdőre hat károsan (pulmonáris tbc) amellett, hogy a központi idegrendszerben agyhártyagyulladást (meningitis tuberculosa) okoz, sőt szinte minden szerv veszélyben van. Beszéljünk akár húgyutakról, ivarszervekről, ízületekről vagy a bőrről.

Az említett baktériumon kívül pl. a mycobacterium bovis, a mycobacterium africanum, a mycobacterium canetti és a mycobacterium microti is előidézhetik a gümőkórt, bár a megbetegedés kevésbé utóhatású.

A szarvasmarha-eredetű elsősorban a tbc-s bélfertőzéseket idézi elő, ami gyermekeknél jelenik meg. Vele szemben az emberi eredetű jóval veszélyesebb. Ugyanakkor a szervezet egészét érintheti, s a tüdőben „specifikus gyulladással kezdődik”.

A betegség az egész világban megjelenik, s az emberek egyharmada megfertőződik. A tuberkolózis terjedését többek között a nyomor, vagy a háborúskodás növelik.

Cseppfertőzéssel terjedő fertőzésről beszélünk, amit olyan személy kaphat el,

„aki védőoltás vagy gyógyulás útján nem szerzett kellő védettséget, vagy például betegség (AIDS!) miatt elveszítette azt”

Hírdetés

– olvasható a HáziPatika.com – egészség, betegség, életmód egészségügyi és életmódportálon.

Létezik egy TBC program – „Összefogás a tuberkolózis felszámolásáért” –, ami az Európai Unió több országában is működik.

A WHO tuberkolózis európai előfordulásáról szóló jelentése (monitoring) szerint a betegség 1990-től meredeken emelkedett, tetőzését 1999-ben érte el. Ezt követően 2000 óta a gümőkór európai régióbéli jelenléte folyamatosan csökkent, 2007 és 2016 között 100 000 lakost illetően 47 ezerről 32-ezerre esett vissza. Ennek ellenére a „Összefogás a tuberkolózis felszámolásáért” – stratégia részeként továbbra is célkitűzésnek tartják számon a TBC megbetegedések számának további csökkentését.

Március 24-e 1982-től a tuberkulózis világnapja. Ezt az időpontot a WHO jelölte ki.

Laky Erzsébet

Forrás: hazipatika.com/jelesnapok.oszk.hu/Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) kiadványa/vedanadosah.cvtisr.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »