Ma van a külföldön élő szlovákok napja. Pozsony növelné a nekik szánt támogatások nagyságát

Ma van a külföldön élő szlovákok napja. Pozsony növelné a nekik szánt támogatások nagyságát

Ciril és Metód ünnepén kívül ma van a külföldön élő szlovákok napja is, amit 1993 óta tartanak Szlovákiában. Ezzel kapcsolatban Pozsonyban a Főtéren este kultúrprogramot is rendeznek. A külhoni szlovákok csak töredéke él külföldön határmódosításokból kifolyólag, többnyire elvándorlást kell a háttérben sejteni – különösen sokan hagyták el a mai Szlovákia területét az 1968-as események következményeként. Ugyanakkor a külügyminisztérium adatai szerint számuk nem elhanyagolható, több mint 1,61 millióra tehető. A legtöbben az USA-ban, Csehországban és Kanadában élnek, de 100 ezer szlovák él Magyarországon is – számuk pedig nő.

Mivel a szlovák külügyminisztérium elég sokat foglalkozik – többnyire gyanakvó hangnemben nyilatkozva – a felvidéki magyar közösséget támogató magyarországi programokkal, érdemes megnézni, a szlovák kormány hogyan támogatja a más ország területén élő nemzettársait.

Tervben van a külhoni szlovákok állami támogatási keretének növelése. A szlovák parlamenti képviselők szerint “minőségi dotációs politika hiányában nem lehet identitásőrzés segítéséről beszélni”. Illetve, Pozsony az állampolgársági igénylés díjának csökkentését vagy elengedését tervezi, nem mellesleg pedig Szlovákiának is megvan a saját kedvezményes honosítási intézménye, valamint az oktatás támogatása azokban az országokban, ahol nincs nemzeti kisebbség státuszuk.

A szlovák kormány már dolgozik egy “szlovák emigrálók múzeumán” is, amit 2029-ig fejeznének be.

Hírdetés

Szintén fontos prioritásként kezeli a szlovák kormány, hogy a külföldön élő szlovákok postai úton is szavazhassanak az elnökválasztáson és az EP-választáson (érdemes politikai szándékot sejteni emögött, a külföldön élők többnyire liberális pártokra szavaznak, az említett két választás nagyon fontos lesz a liberálisok számára, amolyan főpróba a parlamenti választások előtt).

A fentiek ellen eddig egyetlen ország sem emelt kifogást, miközben a szlovák külügy rendszeresen a felvidéki magyar közösségnek juttatott magyarországi támogatásokkal van elfoglalva.

Körkép.sk, Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »