Ma rábólinthat a főváros a taxis áremelésre, a GVH mást javasol

Ma rábólinthat a főváros a taxis áremelésre, a GVH mást javasol

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a többi között a taxitarifák 35 százalékos emeléséről, a BKV gazdasági helyzetéről, új közterületek elnevezéséről és új örökségvédelmi díj alapításáról is dönthetnek a képviselők.

A Fővárosi Közgyűlés ülésén jóváhagyhatják a pénteken bejelentett taxis tarifaemelést. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes az infoRádióban közölte, hogy Budapesten a taxis személyszállítás alapdíja 1000 forintra, a kilométerdíj 400 forintra, a percdíj pedig 100 forintra emelkedik május 9-től. A piac felborult, nehéz volt taxit fogni – mondta az áremelés szükségességéről.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke azt mondta, a közeljövőben újabb emelés is elképzelhető, ez függ attól is, hogyan alakul az üzemanyagok ára.

A közgyűlés elé kerülő javaslat a fentieken túl azt is tartalmazza, hogy a személyfuvarozás csak legalább 55 KW teljesítményű Euro 5 környezetvédelmi besorolású személygépkocsival végezhető 2023 végéig, ezt követően új jármű esetén csak Euro 6-os vagy annál is szigorúbb besorolású autó használható erre. Minden taxiban kell lennie bankkártya leolvasónak, és kötelező lesz elfogadni a kártyás fizetést.

A Fővárosi Közgyűlés ülésén napirenden lesz egy újabb előterjesztés, amely az orosz támadás miatt Ukrajnából menekülők megsegítésével kapcsolatos intézkedésekről dönthet.

A képviselők határozhatnak a BKV és a BKK idei üzleti tervének elfogadásáról. Kiss Ambrus jelezte, hogy erre azért is van szükség, mert a háborús konfliktus, az infláció és az üzemanyagárak miatt a fővárosi társaságok jelentős veszteséget halmoztak fel.

A településkép-védelmi döntések között szerepelhet, hogy 69 fővárosi ingatlant helyeznek helyi védettség alá, a többi között a Várnegyedben.

Az ülésen határozhatnak arról is hogy emelik a bent lakásos intézmények önköltségi árát. A lakók által fizetett térítési díj ettől nem emelkedik, ez az intézményi norma növelését jelenti.

A képviselők dönthetnek arról is, hogy közterületet neveznek el a XI. kerületben a tavaly áprilisban elhunyt legendás színművész, Törőcsik Mariról. Ráday Mihály néven pedig új örökségvédelmi díjat alapítanak az egykori Kossuth-díjas operatőr, rendező, városvédő emlékére.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »