Ma nyitja meg kapuit Hamburg új koncertközpontja

Ma nyitja meg kapuit Hamburg új koncertközpontja

A tervezettnél „mindössze” hét évvel később, ma este fél hétkor nyitja meg kapuit a tartományi rangú Hanza-város, Hamburg új hangversenyterme. Az Elbphilharmonie Jacques Herzog és Pierre de Meuron svájci építészpáros tervei alapján épült, a hamburgi kikötőben álló, egykor kávé- és kakaóraktárként működő épület tetejére.

A 110 méter magas, 120 ezer négyzetméteres épület három koncerttermet foglal magában – a nagyterem 2100, a kisterem 500, a stúdióterem 150 férőhelyes, de többek között található benne egy 440 szobás szálloda, számos luxuslakás, üzlet, étterem, parkoló is.

Az új hangversenyközpont a világ tíz legjobb koncerthelyszíne közé szeretne bekerülni, ám a merész ambíciót jelenleg kevéssé értékelik a hamburgiak: a beruházás költsége ugyanis a tervezett 77 millió helyett több mint a tízszerese, 789 millió euró lett.

Ráadásul 1904 és 1908 között épült Hamburg neves koncertterme, a Laeiszhalle, amely hasonló adottságokkal rendelkezik, mint az Elphinek becézett koncertközpont: nagyterme 2025, kisterme 640, stúdiója 150, Brahms-csarnoka 80 fős közönséget tud befogadni. Igaz, a Laeiszhalle nem csupaüveg kortárs épület, hanem neobarokk. Az Elbphilharmonie nyitókoncertjét, annak 12-i ismétlését a YouTube-on élőben lehet követni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017. 01. 11.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »