Ma: Mindszenty-zarándoklatot tartanak Budapesten

Ma: Mindszenty-zarándoklatot tartanak Budapesten

A gyalogos zarándokok a Városmajorból indulnak Máriaremetére, ahol Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutat be szentmisét, és megáldja Mindszenty József bíboros, hercegprímás erre az alkalomra elkészült szobrát a máriaremetei kegytemplom előtt. A szervezők tájékoztatása szerint a zarándoklatot Bíró László tábori püspök és Székely János szombathelyi megyés püspök, valamint Lambert Zoltán kanonok, városmajori plébános vezetik. Az ötévente megrendezett zarándoklat Mindszenty Józseftől vett idei jelmondata: “Lángtenger kell az egész magyar földre imádságból, hitből és engesztelésből.”

Az új, 85 centiméteres posztamensen álló, 220 centiméter magas, mészkőből készült Mindszenty-szobor Rieger Tibor szobrászművész alkotása.

A bíboros, hercegprímás 70 évvel ezelőtt hirdette meg a Boldogasszony-évet, 1947. szeptember 15-én ennek keretében rendezték meg azt a zarándoklatot, amelyen százezer ember vonult a Városmajorból Máriaremetére Mindszenty József vezetésével. Az erre emlékező zarándoklatot a rendszerváltás után, 1991 szeptemberében tartották meg először, 1997 óta ötévente zarándokolnak a hívek Máriaremetére.

Mindszenty József 1892-ben született, eredeti neve Pehm József. Zala megyei plébános volt, majd 1944-ben nevezte ki XII. Pius pápa veszprémi püspökké, röviddel ezután a nyilas kormány bebörtönözte.

Esztergomi érsek és Magyarország prímása 1945-ben lett, bíborosi rangot 1946-ban kapott. Koholt vádak alapján 1948 karácsonyán bebörtönözték, 1949-ben életfogytiglani börtönre ítélték.

Az 1956-os forradalom alatt kiszabadították, a szabadságharc leverése után az Egyesült Államok budapesti nagykövetségére menekült. A követségen tartózkodott 1971-ig, amikor elhagyhatta az országot és Bécsbe költözött. Ott halt meg 1975-ben. Végakarata szerint az ausztriai Mariazellben temették el.

A rendszerváltáskor, 1990-ben rehabilitálták, 1991-ben pedig ünnepélyes keretek között helyezték örök nyugalomra az esztergomi bazilikában.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »