Ma még lehet pünkösdi csendünk

Ma még lehet pünkösdi csendünk

Már olvasható a Magyar Református Presbiteri Szövetség kéthavi lapja a Presbiter május-júniusi lapszáma. A tartalomból szemezgettünk.

A Presbiter is készül a pünkösdre, a lap számos cikke foglalkozik a Szentlélek eljövetelével.

„Hallottátok-e már az évmilliókon át növekvő kristályok tiszta énekét a nagybányai ércbányák mélyén? És a tengerhullámok homályába burkolódzó korallok színpompájának kórusénekét? Eljutott-e lelketekig a szikla repesztő tátrai fűszálak, vagy az Alföld szikes talaján lilán égre törő, fanyar illatú sóvirágok szólóéneke? Vagy a sárosan szőke Tisza egy-egy kanyarulatánál a napnyugatkor kisimuló víztükör bíborvörös pihentető andalgásának altatódala elérte-e a lelketeket? S fületekbe rejtőzött-e a bükki Szalajka-völgy tengerzöld lombjai alatt tova iramló patak vizének csacsogó, játékos terefere-polkája? És halljátok-e olykor a bakonyi ősrengeteg öreg fái törzseinek nyikorgó dobpergését?” – teszi fel  kérdésekként  a portálunkon is publikáló dr. Békefy Lajos a jegyzetének előszavában.

Dr. Viczián Miklós igemagyarázatában a hetven prófétáló vén igerészt elemzi. Pünkösdi lélekhívogató sorokkal készíthetjük fel a lelkünket a Szentlélek eljövetelére. Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai. Bibliaórákon gyakran felmerül a kérdés: hogyan élhetünk a Szentlélek irányítása alatt? Úgy, ha imádság által is átadjuk életünket és minden napunkat a Szentléleknek. Ezt lehet, hogy meg szoktuk tenni reggelenként, esténként, és kérjük Isten Lelkének vezetését, mégis gyakran előfordul, hogy napközben visszavesszük az irányítást – fogalmaz Orosz Károly a lapban.

Fráter Erzsébet a bibliai ételeket veszi górcső alá, most az olívaolajról szól. Dr. Erdélyi Judit Az Isten dicsősége az orvos szemével indítja el rovatát. Mint jelzi: az emberi test minden apró részlete – sejtje, szövete, szerve és működése, szabályozása – önmagában is dicsőíti Isten csodálatos teremtését.

Hírdetés

Bemutatják a Presbiteri Háló zárt online adatbázist, melynek célja összefogni az anyaországi és külhoni református presbitereket egy szövetségbe.

Emellett interjút olvashatnak Bor Imrével, a Duna-melléki Egyházkerület presbiteri főjegyzőjével. Beszámolnak a Magyar Presbiteri Szövetség levelezéses formában megtartott évi rendes küldöttgyűlés eredményeiről.

Mit jelent a testvéri közösség egy cigánycsaládban – erre is keresik a választ a lap hasábjain. Megtartotta közgyűlését a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület Presbiteri Szövetsége.

A Presbiter leközli a felvidéki Református Újság lapajánlóját. Ismertetik dr. Enghy Sándor előadását, mely a Magyar Népfőiskolai Collegium online konferenciáján hangzott el.

Pál apostol nyomában pünkösdi tanításról is olvashatunk. A hátlapon többek között Ravasz László pünkösdi imádságának részleteivel kívánnak áldott pünkösdi ünnepeket az olvasóknak.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »