Ma kezdődik az Európai Mobilitási Hét

Ma kezdődik az Európai Mobilitási Hét

BESZTERCEBÁNYA. Csaknem ötven hazai önkormányzat jelezte részvételét a közlekedés fenntarthatóságának érdekében meghirdetett, ma kezdõdõ Európai Mobilitási Hét – ETM 2017 gondolatát támogató rendezvényeken. A „Tiszta, megosztott és intelligens mobilitás” – vezérelv jegyében próbálják népszerûsíteni a közlekedés tisztább és megosztott megoldási javaslatait – tájékoztatta az állami hírügynökséget Iveta Kureková, a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség (SAŽP) besztercebányai kommunikációs menedzsere.

„Pozsonyban az érvényes jogosítvánnyal rendelkezõk szeptember 16-a és 22-e között a városi járatokon ingyen utazhatnak, kivéve az éjjeli járatokat, ahol továbbra is a hagyományos menetjegyárak maradnak érvényben. Esetleges ellenõrzés esetén az utasok szintén az érvényes jogosítvánnyal igazolhatják magukat. A fõvárosi magisztrátus az akcióban szintén részt vállalt, csakúgy, mint a Pozsonyi Kerékpáros Koalíció (Cyklokoalícia Bratislava) közösen rendezett „Kerékpártúrák a fõváros utcáin” rendezvény megszervezésében és biztosításában. A tisztább fõváros gondolatát támogatja a városi rendõrség környezetvédõ üzemanyaggal való ellátására irányuló hosszú távú intézkedés is” – magyarázta Kureková.

Mint mondta, Nagyszombatban már beindult az Európai Mobilitási Hét keretében meghirdetett „Történelmi kerékpárok túrája” – címû rendezvénysorozat. A nagyszombati lakosok ismét részesei lehetnek a súlyos testi fogyatékossággal rendelkezõk számára megrendezett maratoni verseny második évfolyamának, csakúgy, mint a szeptember 22-én a Šafárik utcában megrendezésre kerülõ szabadidõs programoknak.

„Besztercebányán az Európai Mobilitás Hete alkalmával indul a „Kerékpárral az üzletbe 2017” program, melybe a kereskedõk, elárusítók és a vásárlók egyaránt bekapcsolódhatnak. Az Urpín hegy tövében elhelyezkedõ városkának a mai naptól december 16-ig tömegközlekedési eszközökkel utazó lakóit egy további verseny keretében újabb jutalmak várják. Az „Autómentes nap” akció keretében a tanulóknak és diákoknak is tartanak felvilágosító elõadásokat” – nyilatkozta Kureková.

Az ETM 2017 akcióban való részvételt jelzõ önkormányzatok, illetõleg a rendezvénysorozat akcióival, illetõleg a hosszabb távú intézkedésekkel vagy országos versenyekkel kapcsolatos információk a www.eurotm.sk weboldalon olvashatók.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »