Ma kezdik bontani a felrobbant panelházat

Ma kezdik bontani a felrobbant panelházat

Ha nem történik váratlan dolog, ma megkezdik a 12 emeletes panelház felső emeleteinek bontását. A tervek szerint a munkát már ezen a héten lezárnák, hogy karácsonyra legalább a környező házakba visszatérhessenek a lakók.

A bontáshoz egy speciális berendezésre volt szükség, melyet Csehországból szállítottak át Eperjesre. A munkagép emelőkarja több mint 67 méter hosszú, 4 szállítókocsival hozták, és összeszerelve 214 tonnát nyom. Andrea Turčanová, Eperjes polgármestere elmondta: azért kellett Csehországból hozni a gépet, mert sem Szlovákiában, sem más szomszéd országban nincs ehhez hasonló berendezés.

„Ez az egyetlen olyan gép, amelynek elég hosszú a karja a felső emeletek lebontásához, és a munkásoknak nem is kell ez épület közelébe menniük”

– magyarázta a polgármester.

Hírdetés

A bontógép pénteken érkezett meg Eperjesre, a hétvégén összeszerelték. A cég szimbolikus egy euróért végzi el a bontást. Már a gigászi munkagép Szlovákiába szállítása is egy vagyonba került, ezt utólag kifizeti az állam. Azt nem tudják megmondani, mikor fejeződik be a munka, a cég igazgatója, Zbyněk Ortman szerint legfeljebb négy napig fog tartani.

„Igyekezni fogunk, hogy legalább a szomszéd panelházakba visszatérhessenek karácsonyig a lakók”

– jelentette ki Ortman.

Egyelőre nem világos, hogy a teljes épületet le kell-e bontani vagy csak a felső emeleteket, amelyek szinte teljesen megsemmisültek. A tragédiában hét ember vesztette életét, egy személyt eltűntként tartanak nyilván.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »