Ma indul a budapesti divízió 1/A jégkorong-világbajnokság. Cél a dobogós helyezés

Ma indul a budapesti divízió 1/A jégkorong-világbajnokság. Cél a dobogós helyezés

Ma, azaz április 22-én veszi kezdetén Budapesten a divízió 1/A világbajnokság, melynek során a magyar jégkorong-válogatott öt ellenféllel veszi fel a küzdelmet a két feljutóhelyért a Papp László Sportarénában megrendezett tornán.

 

A magyar válogatott tíz éve került vissza a jégkorongvilág térképére, amikor a „szapporói hősök”, tehát az akkori magyar jégkorong-válogatott feljutott az A-csoportba. Az akkori hősök közül ketten ma is a válogatott keret tagjai. Vas János és Benk András ott lesz a jégen a ma 16 órakor kezdődő Kazahsztán elleni mérkőzésen.

A két játékost a Nemzeti Sport is megkérdezte arról, hogy élték meg a „szapporói csodát”.

Benk András: A lehető legjobbkor voltam a legjobb helyen! Húszesztendősen az első felnőtt-világbajnokságomon rögtön belecsöppentem az események sűrűjébe. Nagyszerű játékosokkal kerültem egy csapatba, meccsről meccsre haladtunk, és meg sem álltunk az első helyig. Manapság is megborzongok, ha belegondolok, hogy részese lehettem a sikernek.

Vas János: Az a hét nap maga volt a csoda! Beérett egy közösség munkája, a C-csoportból indulva felkapaszkodtunk a legjobbak közé. Senki sem hitt benne, nem is nagyon figyeltek ránk. De az a huszonkét játékos és a stábhoz tartozó hét szakember bízott abban, hogy a távoli Japánban képesek lehetünk megelőzni az ukránokat és a házigazdákat is.

A játékosok szerint a szapporói és később a krakkói diadal is mutatja, hogy a magyar hoki képes volt élni a kínálkozó eséllyel, a fejlődés leginkább az utánpótláson mérhető fel.

nyilatkozta Benk András.

Sikeres felkészüléssel, a hazai pálya előnyével

A csapat programja elég sűrű volt az elmúlt hetekben. Pozitívum, hogy mind az öt mérkőzésüket sikerrel vették. Az utolsó, szerdai Ukrajna elleni meccs után másfél napos pihenőt kaptak a játékosok. Pénteken még tartottak egy edzést a Jégpalotába, majd átköltöztek a vb helyszínére a Papp László Sportarénába.

nyilatkozta a nemzetisport.hu-nak Jarmo Tolvanen, a magyar válogatott finn szövetségi kapitánya.

Az öt felkészülési mérkőzés alapján a stáb úgy döntött, hogy Rajna Miklóst és Vay Ádámot jelöli a keretbe, Duschek Dávid pedig vésztartalék lesz, vagyis a csapattal edzhet, de csak sérülés esetén nevezik be.

A szapporói hősök egyike, az NHL-be is draftolt Vas János lesz a csapatkapitány, helyettesének pedig Magosi Bálintot és Pozsgai Tamást választották. Mindhárman dunaújvárosi nevelésűek.

Hírdetés

Pénteken a kapusok rövid edzésen vettek részt, a mezőnyjátékosok pedig 80 percet töltöttek a jégen, hogy újra mozgásba hozzák a lábakat – olvasható az MJSZ (Magyar Jégkorong Szövetség) oldalán.

Mi az elvárás?

Such György, az MJSZ elnöke a Portfolio.hu kérdésére válaszolva elmondta, hogy

Jarmo Tolvanen személyes elvárásairól a nemzetisport.hu-nak a következőket nyilatkozta:

A magyarok az első mérkőzést Kazahsztán ellen játszák. Ezzel kapcsolatban így nyilatkozott Tolvanen

Az első ellenfélről

 

Kazahsztán igazi liftező csapat a két legmagasabb osztály között, legutóbb 2015-ben sikerült kivívnia a feljutást, egy évre rá rögtön vissza is esett a divízió 1/A-ba. Több kulcsjátékos is hiányzik, ez megnehezítheti a válogatott dolgát.

A lebonyolítás

A 3-2-1-0 pontos rendszer érvényes: a rendes játékidős győzelemért 3, a hosszabbításosért/szétlövésesért 2 pont jár, és még a ráadásos vereségért is 1.

A játékoskeretek

A válogatottak 2 kapusból és 20 mezőnyjátékosból álló keretet nevezhetnek – de legalább 2+15 főst, plusz megnevezhetnek egy kapus vésztartalékot, akit akkor vethetnek be, ha a másik kettő közül valamelyik megsérül. A benevezett játékosoknak a torna kezdetekor a versenyhelyszínen kell tartózkodniuk, a gyakorlatban ez most Budapestet jelenti. Ha esetleg valamelyik csapat hagy szabadon helyeket a keretében, a később csatlakozó játékosokat a soros mérkőzés előtt két órával lehet még benevezni. Addig lehet újabb embereket behívni, amíg be nem telik a 22-es létszám. Nemcsak a torna-, a mérkőzéskeret is 2+20-as, azaz mindenki bevethető. – írja összefoglalójában a nemzetisport.hu.

Az első két helyezett felkerül a 16 csapatos elitbe – a jövő évi vb-t Pozsonyban és Kassán rendezik –, az utolsó pedig 2019-ben a divízió 1/B-ben szerepel majd.

A MAGYAR KERET

Aki szeretne jobban elmerülni a magyar jégkorongozás vb-történelmébe, annak ajánljuk figyelmébe az MJSZ oldalán megjelent Magyar VB-történelem című összeállítást.

Körkép.sk, nemzetisport.hu

Nyittókép: mjsz.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »