Ma helyezik végső nyugalomra Michal Kováčot – a hírt folyamatosan frissítjük

Szlovákia ma búcsúzik el az első köztársasági elnökétől, Michal Kováčtól, aki október 5-én hunyt el 86. életévében. Újkori történelmünkben az egykori államfő nyugalomra helyezése lesz az első állami temetés.

 

 

Déli 12 órakor a pozsonyi templomok ötperces harangszóval tisztelegnek az államfő emléke előtt. A Duna-partról 20 tüzérségi ágyú sortüzét hallhatjuk, a városon keresztül a díszőrség tagjai fognak menetelni, a zászlókat pedig félárbócra eresztik.

 

 

A búcsúztatás  10.30-kor veszi kezdetét a pozsonyi várban. Michal Kováč hozzátartozói itt fogják fogadni a részvétnyilvánításokat, valamint a számos hazai közjogi méltóságot és külföldi vendéget.

 

Michal Kováč  egykori államfő mai temetésére elfogadta a meghívást Miloš Zeman cseh államfő és elődje, Václav Kalus, valamint Magyarország egykori köztársasági elnöke, Pál Schmitt, de tiszteletét teszi a valamikor romániai államfő, Emil Constantnescu is.

 

Déli 12.00 órakor megszólalnak a harangok, és megkezdődik a gyászmenet. Az államfő koporsóját a várból ágyútalpon szállítják az elnöki palota elé. A Védcölöp utca, a Hodža tér és a Štefánik utca is átjárhatatlan lesz abban az időpontban, de a főváros több pontján is forgalomkorlátozásra kell számítani. A koporsó szállítása közben az utat katonai menet fogja szegélyezni, míg az ágyútlap körül a díszőrség menetelését láthatjuk majd.

 

Az egykori köztársasági elnök lelki üdvéért tartott szentmisét Stanislav Zvolenský érsek fogja celebrálni a Szent Márton-dómban. Beszédet mond Szlovákia jelenlegi államfője, Andrej Kiska, valamint Michal Kováč egykori tanácsadója, Pavol Demeš, de a volt elnök féltestvére, Dušan Kováč történész is búcsúbeszéddel készül. A Szent Márton-dómbeli szentmise után Michal Kováčot a fővárosi Szent András-temetőben helyezik végső nyugalomra.

 

Nyitókép: TASR

 

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »