Ma este kiderülnek A Glembay ház ügyei

A Jászai Mar-díjas és Bánffy Miklós-díjas Horányi László vendégművész, Ignác Jacques alakítója szerint A Glembay ház a drámairodalom dobogós darabja, minden szerepe jó. A világhírű Miroslav Krleža horvát író A Glembay ház című drámáját mutatja be a Komáromi Jókai Színház ma este 19 órai kezdettel. A főszerepekben Horányi Lászlót, Holocsy Katalint és Szabó Viktort láthatják a nézők

„Leone Glembayt alakítottam Miloš Pietor rendezésében a Szlovák Nemzeti Színházban, Prágában pedig rendeztem. Nagyon jó emlékeim vannak a szerepről. Rendkívül összetett szerep. Szerencsém volt a rendezővel és kiváló partnereim voltak, Emília Vášáryová és Ladislav Chudík. Több mint harminc évvel fiatalabb voltam, tudtuk, mihez nyúlunk. Bárhol játszottuk az előadást, sikert arattunk. Ám a legnagyobb siker az volt, hogy mindig örömmel játszottuk. Amit pedig az ember örömmel játszik, arra nem sajnálja a fáradságot, nem bánja, ha kimerül. Minden eddigi szerepem közül Hamlettől kezdve Ványa bácsiig Leone Glembay a legkedvesebbek közé tartozik“ – nyilatkozta a rendező.

Hírdetés

A Glembay ház ma este bemutatásra kerülő komáromi előadásában Szabó Viktor lesz Leone Glembay. „Érdekes és összetett figura. A drámairodalom egyik legjobban megírt figurája. Megtiszteltetés, hogy rám osztotta Martin Huba. Akkora szerep, mint Hamlet, ha úgy tetszik, szerepálom lehet. Bonyolult művészlélek ő, családjának hatalmas vagyona van, Leone számára mégsem a pénz az első, hanem a művészet, a festés. Leone apja meghívására jön, remélve, hogy itt lesz titkos szerelme Beatrice, elhunyt testvérének a felesége. Abban is reménykedik, hogy rendezik a dolgaikat az apjával. Beatrice közben apáca lett, apjával pedig nem békül ki” – mesélte szerepéről.

Az előadás további szereplői: Holocsy Krisztina (Angelika nővér), Fabó Tibor Jászai Mari-díjas (Titus Andronicus Fabriczy-Glembay), Béhr Márton (Puba Fabriczy-Glembay), Rancsó Dezső m. v. (Dr. Paul Altmann), Olasz István (Dr. Alois Silberbrandt), Bernáth Tamás (Ballocsanszky főhadnagy), Nagy László (Lakáj), Leczkési Dóra (Szolgálólány), Németh Bence m. v. (Olivér Glembay).

A drámát Fabó Tibor fordította, a fordításhoz Petheő Boglárka nyújtott segítséget. A komáromi előadás díszlettervezője Jozef Ciller m. v., jelmeztervezője Peter Čanecký m. v., koreográfusa Juraj Letenay m. v. volt. Zenei munkatársként Pálinkás Andrássy Zsuzsanna működött közre. A rendező asszisztense Balaaskó Edit volt. Az előadás a KultMinor támogatásával valósult meg.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »