„Ma élvezzük a látványt, de holnap megfizetjük az árát”

„Ma élvezzük a látványt, de holnap megfizetjük az árát”

A riói szegénynegyedek lakói is büszkék az olimpiára, de szerintük a kormány az ő helyzetükön is javíthatott volna a nemzetközi sporteseményre költött milliárdokból. Közben Brazíliában egyszerre van gazdasági és politikai válság is.

A tévében nézték az olimpiai nyitóünnepséget az egyik riói nyomornegyedben. A favelák lakói egyszerre büszkék és dühösek. Sokak véleménye, hogy a brazil kormány a szegénység csökkentésére és a közszolgáltatások javítására is költhette volna azt a 12 milliárd dollárt, amennyibe az ötkarikás játékok megrendezése került.

„Vegyesek az érzelmeim. Megtisztelő, hogy mi rendezhetjük az olimpiát, de továbbra is sok a gond, mint például a közbiztonság és az egészségügy szörnyű helyzete. Ezzel együtt azért büszke vagyok” – fogalmazott egy riói lakos.

A gazdagok és a szegények közötti szakadék világviszonylatban is mély Brazíliában. A lakosság harmada nincstelen, a gazdaság teljesítménye pedig három évtizedes mélypontra süllyedt. „Nem örülünk, hogy a hazánk ilyen rossz helyzetben olimpiát rendez. De nincs választásunk. Játszadoznak velünk, erre költenek, de nekem arra sincs pénzem, hogy babot vegyek, és kifizessem az orvost a gyerekeimnek. Ma élvezzük a látványt, de holnap megfizetjük az árát” – véli egy fővárosi lakó.

Brazíliát a gazdaságival együtt politikai válság is sújtja, a korábbi elnök egy korrupciós ügybe bukott bele, utódát pedig költségvetési adatok meghamisításának gyanúja miatt függesztették fel a bűnvádi vizsgálat lezárásáig.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »