Ma éjjel zivatarok várhatók az ország dél-nyugati részein

Ma éjjel zivatarok várhatók az ország dél-nyugati részein

Az ország nyugati és déli járásaiban keddről szerdára virradó éjjel és hajnalban viharok fenyegetnek – figyelmeztetett a hidrometeorológiai intézet (SHMÚ) a weboldalán.

Elsőfokú viharjelzést adtak ki a Pozsonyi, Trencséni, Nyitrai és Nagyszombati kerület járásaira kedd este 10 órától szerda kora reggel 6 óráig.

A fent említett járásokban egy fél óra alatt akár 20-40 milliméternyi heves felhőszakadás is előfordulhat kis valószínűséggel, 65-85 kilométer óránkénti viharos széllökésekkel és jégesővel kísérve.

Hírdetés

A heves esőzés átmeneti vízszint-emelkedést és árvízszerű jelenségeket is okozhat a kisebb vízfolyásokon, továbbá földcsuszamlások is előfordulhatnak, víz áraszthatja el az alacsonyabban fekvő helyeket, pincéket, aluljárókat”

– figyelmezetetnek a meteorológusok.

A növényzetben és épületekben az erős szél okozhat kisebb károkat (faágak szakadhatnak le, gyöngébben megkapaszkodó fák dőlhetnek ki, a házak fedőszerkezetében keletkezhetnek kisebb károk). A meteorológiai intézet szerint a szél fölkavarta törmelék vagy a rögzítetlen tárgyak az embereknek is okozhatnak sérüléseket. A jég vagy dara pedig a növényzetet károsíthatja.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »