Ma egyeztet egymással Boris Johnson és Joe Biden

Ma egyeztet egymással Boris Johnson és Joe Biden

A brit miniszterelnök és az amerikai elnök a G7-csúcs előtt egy új Atlanti Charta megfogalmazásáról kíván egyezségre jutni. 

A BBC News szerint a paktum Winston Churchill és Franklin Roosevelt között 1941-ben megkötött megállapodás modern változata lesz, amelynek középpontjában az olyan kihívások állnak, mint az éghajlatváltozás és a biztonság. A két vezető ugyanakkor a kapcsolatoknak új lendületet szeretnének adni a világjárvány utáni időszakban.

Az eredeti Atlanti Charta a második világháború utáni világrendről alkotott amerikai és brit terveket vázolta fel, célként kitűzve sok minden más mellett a kereskedelmi korlátok lebontását, a gazdasági-társadalmi viszonyok javítását célzó globális együttműködést, az erőszakos területszerzés gyakorlatának megszüntetését.

Hírdetés

Ma egy nagyon különböző, de semmivel sem kevésbé félelmetes kihívással kell szembenéznünk: hogyan építsük jobbá a világot a koronavírus-világjárvány után”

– fogalmazott Boris Johnson brit kormányfő.

Johnson hivatala szerint a 2021-es Atlanti Charta leszögezi majd, hogy jóllehet, a mostani világ nagyon különbözik a nyolcvan évvel ezelőttitől, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok most is ugyanazokat az értékeket vallja, mint akkor.

Joe Biden a Twitteren úgy fogalmazott: ha a demokráciák összefoghatnak, megfelelnek majd az új kor kihívásainak – a héten Európában esélyünk van ezt bizonyítani.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »