Ma dönt a parlament az alkotmánybíró-jelöltekről

Ma dönt a parlament az alkotmánybíró-jelöltekről

A szlovák törvényhozás kedd délután 17.00 óráig tárgyal az Alkotmánybíróságra javasolt személyekről. Ezt követően várható a szavazás, mely még nem dőlt el, hogy nyilvános vagy titkos lesz-e.

A parlament 39 jelöltből (Lucia Kurilovská ugyanis visszalépett) javasol 18 személyt, akik közül Andrej Kiska kiválasztja és kinevezi a 9 új alkotmánybírót.

A jelenlegi szabályok szerint az egyes jelölteknek a parlamentben meg kell szerezniük legalább a képviselők többségének szavazatát, legkevesebb 39-ét.

Hírdetés

Az ellenzék és a civil szervezetek nyilvános szavazást követelnek. A kormánykoalíció megosztott a kérdésben. Amíg a Smer főleg Robert Fico átültetése miatt titkos szavazást szeretne, az SNS és a Most-Híd inkább a nyilvános szavazás felé hajlik. Ebből is látható, hogy egyelőre nincs egyezség a három kormánypárt között. A kilenc új alkotmánybíró 12 évig töltheti be a posztot.

A Most-Híd Sárközy Irén képviselőnek köszönhetően már hozzájárult ahhoz, hogy Fico egyáltalán a jelöltek között lehessen, akiről a parlamentben szavaznak. Az ellenzék szerint ugyanis nem tudta minden kétséget kizáróan felmutatni a szükséges 15 év jogi gyakorlatot.

Körkép.sk/webnoviny.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »