Ma beiktatják Joe Biden – példátlan katonai jelenlét mellett

Ma beiktatják Joe Biden – példátlan katonai jelenlét mellett

Joe Biden lesz az Egyesült Államok 46. elnöke, hivatali esküjét a Capitolium nyugati lépcsőin. A beiktatás, mint minden alkalommal úgynevezett “nemzeti különleges biztonsági eseménynek” minősül, vagyis a szervezés és biztonság keretében az amerikai titkosszolgálat az abszolút illetékes. Ezúttal azonban több szervezet működik együtt.

Az ok a január 6-i capitoliumi ostrom, amely során öten meghaltak. A választások eredményével elégedetlen szavazók egy csoportja betört az amerikai törvényhozás épületébe, a rendőrség kezéből kicsúszott az irányítás. Az egyik tüntetőt a rendőrök lőtték le, egy rendőr szintén életét vesztette. Az eset után a beiktatásig az FBI fegyveres megmozdulások fokozott veszélyére figyelmeztetett. A legkockázatosabbnak azonban a mai napot tartják.

A Nemzeti Gárda 25 ezer katonája már a múlt héten megérkezett Washingtonba, hogy felkészüljön a ceremóniára. Összehasonlításképp, a szintén indulatokat kiváltó 2016-os elnökválasztás után Trump beiktatásánál 8000 ezer katona őrizte a rendet. Az amerikai főváros utcáit így ma kézifegyverekkel vagy félautomata fegyverekkel ellátott katonák róják.

Több helyen korlátozták a forgalmat, a katonák ellenőrzésük alá vettek számos, a Capitolium felé haladó útszakaszt és hidat. A belváros zöld és vörös zónára osztották. A zöld zónában az ott élők és a vállalkozások szabadon mozoghatnak, de a vörös zónában csak a külön engedéllyel rendelkezők tartózkodhatnak.

Több mint egy tucat metróállomás működését felfüggesztették a ceremónia végéig. A szobafoglalásokat a vörös zónában törölték, az ország repterein fokozott biztonsági intézkedések léptek érvénybe, tilos bejelentett fegyverrel utazni.

Hírdetés

Maga a beiktatás a biztonsági és járványügyi intézkedések miatt kevésbé nagy tömeget fog megmozgatni. Mindössze 100 széket helyeztek el a Capitolium lépcsőjénél, mindenkinek kötelező az arcmaszk és negatív koronavírus-teszt ellenében léphetnek csak be. A National Mall felé sem várható olyan tömeg, mint ami Barack Obama beiktatását kísérte figyelemmel – több mint kétmillióan nézték akkor az eskütételt. A teret lezárták a nyilvánosság elől.

A Capitolium épületét szögesdrótos kerítéssel vették körbe.

Az eskütétel után Biden és alelnöke, Kamala Harris a Capitolium keleti oldlára onul át, ahol seregszemlét tart, mint az USA új főparancsnoka. Ezután az következett volna, hogy autóba ülve a Pennsylvania Avenue mentén a Fehér Házig kocsikázik az új elnök, miközben hívei az út mentén gyülekezhetnek. Idén ez a járványhelyzet miatt elmarad.

Helyette az Arlington temetőben fog koszorúzni Barack Obama, George W. Bush és Bill Clinton volt elnökök társaságában. A hagyományt Donald Trump töri meg, aki egyáltalán nem vesz részt az új elnök beiktatásán.

Ezzel ér véget a beiktatás, és a Fehér Házba érve Biden megkezdheti hivatali idejének kitöltését.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »