Ma az algériaiak előtt kellett térdelnie Macronnak

Emmanuel Macron francia államfő szombaton "a köztársaság számára megbocsáthatatlan bűnnek" nevezte az algériaiak 1961. október 17-i párizsi tüntetése elleni rendőrségi leszámolást a vérengzés hatvanadik évfordulóján tartott megemlékezésen.

A köztársasági elnök "elismerte a tényeket: azon az éjszakán a Maurice Papon párizsi rendőrségi prefektus irányítása alatt elkövetett bűntettek megbocsáthatatlanok a köztársaság számára" – tudatta az elnöki hivatal.

Az Elysée-palota a közleményt a Szajna-parton tartott megemlékezést követően tette közzé, amelyen Emmanuel Macron is megjelent. Ez volt az első alkalom, hogy francia elnök a mészárlás helyszínén az algériaiakkal együtt emlékezett meg.

1961. október 17-én este az algériai Nemzeti Felszabadítási Front (FLN) felhívására több ezer tüntető vonult az utcára, hogy tiltakozzon az "algériai francia muzulmánok" számára este fél kilenc utánra elrendelt kijárási tilalom ellen. A rendőrség brutális fellépése során meghaltak száma becslések szerint 50 és 200 között van, a francia állam azonban hivatalosan csak három halálesetet ismert el.

Hírdetés

Emmanuel Macron a helyszínen nem tartott beszédet, egyperces csend után egy koszorút dobott a Szajnába, majd hosszan beszélgetett az áldozatok hozzátartozóival.

2011. október 17-én, az ötvenedik évfordulón Francois Hollande, aki akkor még szocialista elnökjelölt volt, "szolidaritásáról" biztosította a "gyászoló családokat", majd államfővé választását követően 2012-ben elismerte az algériaiak elleni "véres leszámolás tragédiáját".

"Franciaország őszintén szembenéz a történelemmel, és egyértelműen vállalja a felelősségét. Mindenekelőtt önmagának tartozik ezzel, és mindazoknak is, akiket az algériai háború és annak minden oldalon elkövetett bűnei testileg és lelkileg is megviseltek" – olvasható az államfő közleményében.

"Csaknem 12 ezer algériait tartóztattak le (a tüntetést követően) … A számos sérülten kívül több tucat embert megöltek, holttestüket a Szajnába dobták. Sok család soha nem találta meg hozzátartozója földi maradványait" – emlékeztetett a francia elnöki hivatal.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »