Ma 90 éves Clint Eastwood

Ma 90 éves Clint Eastwood

1930. május 31-én született Clint Eastwood az egyik legnagyobb amerikai filmművész. Négy Oscar-díj, cannes-i életműdíj és rengeteg más kitüntetés és felejthetetlen filmek – ez életének a mérlege. 

Sergio Leone klasszikus, olasz filmjei főszerepeitől kezdve (Egy marék dollárért, Pár dollárral többért, A Jó, a Rossz és a Csúf) a hollywoodi baloldali demagógiával szembeforduló Piszkos Harry-sorozaton át saját rendezéséig egy páratlan alkotó páratlanul hosszú életművéről van szó. Amerikai filmsztárból nagy, humanista rendező lett. Nincs bocsánat, Tökéletes világ, A szív hídjai, Titokzatos folyó, A millió dolláros bébi, A dicsőség zászlaja, Levelek Iwo Jimáról, Gran Torino, Sully, A csempész. Megannyi, emberséggel és bölcsességgel teli remekmű.

San Franciscoban született, de élete első 30 évében nem volt sikeres. Otthagyta Amerikát, ahol csak gyenge sorozatokban szerepelt, ráadásul nem is mindig főszerepben és Európába ment. Sergio Leone, a nagy olasz rendező csinált bele világsztárt.

Hírdetés

Sergio Leone azt mondta, hogy a színész hétköznapisága ragadta meg. Szerinte egyszerűen, sőt, mondhatni rossz ízléssel öltözködött, semmilyen sztárjellege nem volt, de a szeme lenyűgöző volt. Az olasz filmsikerek utána Eastwood saját filmgyártó céget alapított, a Malpasot, és szinte az összes filmjét itt készítette. Kezdve a Piszkos Harry-sorozattól (ne felejtsük el: az első rész komoly filmalkotás, a nagyszerű Don Siegel rendezte) egészen – eddigi – legutolsó filmjéig, a Richard Jewell-ügyig.

Bár minden létező nagy filmes díjat megkapott, közismert konzervatív elkötelezettsége miatt az újságok gyakran bírálták. A hatvanas években a Sergio Leone-westernek miatt szidták. Nem értették vagy úgy tettek, hogy nem értik, hogyan is játszhat a magukat széplelkűnek tettető kritikusok szerint olyan öncélúan kegyetlen filmekben, mint például A Jó, a Rossz és a Csúf. A hetvenes években a Piszkos Harry kegyetlen világábrázolása miatt egyenesen fasisztázták, az iraki háború következményeit őszinte erővel ábrázoló Amerikai mesterlövész miatt (tévesen) háborúpártinak nevezték. A legutóbbi filmje, a Richard Jewell-ügy azért nem tetszett sok kritikusnak, mert egy újságírónőt kvázi prostituáltként ábrázol.

A nagy filmművész egyébként új filmre készült, de a koronavírus-járvány miatt egyelőre várnia kell a folytatásra. Negyvenkettedik rendezésére. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »