M4: társadalmi célú hirdetés? Nem, politikai reklám

A Kúria szerint nem társadalmi célú hirdetés, hanem politikai reklám volt az az M4 csatornán elhangzott hirdetés, amelyben többen a vasárnapi népszavazáson való részvételükről vallanak.

A döntés előzménye, hogy egy magánszemély fordult kifogással a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), és az M4 csatornán szeptember 28-án elhangzott „Szeretem Magyarországot, és szavazok október 2-án” reklámot sérelmezte, amiben többen az október 2-ai népszavazáson való részvételükről vallanak. A kifogástevő szerint a reklám a kormány kampánytevékenységének része, és úgy vélekedett, a megjelentetésével a kabinetnek több népszavazási kampányidőt biztosít a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. az M4 csatornán, mint amennyi a jogszabályok szerint járna.

Az NVB-nek megfelelt

A Nemzeti Választási Bizottság október 2-ai ülésén a kifogást elutasította arra hivatkozva, hogy a kifogásolt műsorszámban elhangzó szöveg közvetetten a népszavazáson való részvételre biztatásként értékelhető, de nem a választói akarat befolyásolására irányul. A bizottság szerint a kifogásolt műsorszám nem a kormány álláspontját népszerűsíti, és nem hordoz politikai tartalmat, vagyis a műsorszám közérdekű üzenetként értékelhető.

Az NVB határozata ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, amelyet a Kúria hétfőn bírált el. Ebben a bíróság megállapította: a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. az M4 Sport médiaszolgáltatásában szeptember 28-án 20.40 perckor közölt „Szeretem Magyarországot, és szavazok október 2-án” jelmondatú, valamint a „Szavazzon október 2-án!” jelmondatú műsorszám közlésével megsértette a választási eljárásnak a politikai reklám közzétételéről szóló rendelkezését. A bíróság kötelezte a szolgáltatót, hogy a végzés rendelkező részét a határozat közlésétől számított három napon belül a jogsértő közlésekkel azonos napszakban és hasonló módon tegye közzé.

A részvételről szólt

Döntésének indoklásában a Kúria emlékeztetett arra, hogy a műsorszám önmagában társadalmi célú reklámnak minősül, ha nem jelenik meg benne a szervező népszerűsítésének vagy a szervező támogatásának ösztönzésére irányuló cél. Azonban – olvasható a Kúria végzésében – a bíróságnak hivatalos tudomása van arról, hogy a kampánynak nem csak a népszavazásra feltett kérdés mikénti megválaszolása, hanem a részvétel vagy a távolmaradás is részét képezte. Megállapítható volt, hogy a népszavazási kampányban a politikai diskurzus részét képezte a részvételre és a népszavazástól való távolmaradásra ösztönző kampánytartalom. Ebben a kontextusban – hangsúlyozandó, hogy kampányidőszakban – a kormány megbízásából készült, a részvételre ösztönző reklám nem függetleníthető a népszavazás szervezőjének céljától. Ezáltal a közlésben megjelent a kormány támogatására való ösztönzés, ami már a politikai reklám ismérve – indokolta döntését a bíróság.

Hozzátették: a műsorszám önmagában vett közérdekű célját a népszavazási kampány tartalma és iránya felülírta, ezért állapították meg a jogsértést.

A Kúria végzése jogerős.

A legfelső fórum hétfőn egy másik hasonló ügyben is döntött, abban a TV2-n szeptember 27-én sugárzott hasonló reklámról állapította meg hasonló okok miatt, hogy a hirdetés politikai reklámnak minősült.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »