Luxusórát és márványasztalt is kapott ajándékba tavaly az államfõ

Luxusórát és márványasztalt is kapott ajándékba tavaly az államfõ

Klaus Johannis államfő egy majdnem 200 ezer lejes karórát kapott ajándékba tavaly. A karóra szíja aligátorbőrből készült és ráadásul vízálló is. A szomorú hír az (legalábbis Johannis számára), hogy az órát nem igazán tarthatja meg. Vagyis a törvény lehetővé teszi, hogy a politikusok megtartsanak bizonyos protokoll ajándékokat, de csak abban az esetben, ha azok értéke nem haladja meg a 200 eurót. Az államfő még így is hazaviheti és a szebeni toronyórához igazíthatja a luxusórát, amennyiben kifizeti a termék becsült ára és az elfogadható ajándék ára közötti különbséget az államnak. Különben az óra az Államelnöki Hivatalé marad.

Johannis tavaly kapott még többek között néhány meglehetősen drága protokoll ajándékot: köztük egy fehér márványasztalt, eltávolítható felsőrésszel és drágakövekkel kirakva. Ennek értéke olyan 9300 lej körül mozog, de kapott Lengyelországból három pár ezüst mandzsetta gombot is, amelyeknek értéke 1200 lejt tesz ki.

Hírdetés

Nem kell aggódni, nem csak államelnöki hivatal és az államfő részesül protokoll ajándékokban, hanem a szenátus elnöke is, bár igaz, hogy sokkal kisebb értékben. Ebben viszont az a jó, hogy haza lehet vinni és egyáltalán nem kell, vagy nem kell túl sokat fizetni utánuk. Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke például kapott tavaly ajándékba a Koreai Köztársaság Nemzetgyűlésének elnökétől egy szett hagyományos, gyöngyökkel díszített koreai borosüveg dugót, aminek az ára 800 lej, de a szenátusnak adott ajándékok között szerepel még többek között (igaz nem mindent Tăriceanu kapta) egy fából készített szobor, aranyozott hímzéssel feldíszítve 600 lej értékben, amelyet Szerbia elnöke adományozott, és egy porcelán cukorkatartó is, 400 lej értékben. (digi24.ro)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »