Luxemburgban kelt életre a Mátyás-templom

Luxemburgban kelt életre a Mátyás-templom

A luxemburgi magyar cserkészek és az érdeklődők interaktív könyvbemutatóval egybekötött virtuális templomi sétán és képregénykészítő workshopon vehettek részt november 20-án a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálata és az Ars Sacra közös programja keretében.

Az MKPK Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálata és az Ars Sacra közös missziója a magyar diaszpóra katolikus közösségeinek építése és erősítése. A több mint két éves együttműködés keretében a szervezők a szakrális művészet megismertetésével és népszerűsítésével teszik élőbbé a diaszpóramagyarság anyaországi kapcsolatait.

A sorozat legutóbbi helyszíne Luxemburg volt, ahol az érdeklődők Dávid Ádám szövegíró és Németh Gyula illusztrátor Múltébresztők – Kalandozások a Mátyás-templomban című képregényes templomtörténeti kiadványának segítségével ismerkedtek meg a magyar keresztény kultúra egyik kiemelkedő szimbólumával, a budavári Nagyboldogasszony-templommal. A kötet a magyar kereszténység egyik fellegvárának közel nyolcszáz éves történetét mutatja be játékos időutazáson keresztül.

A program során a kötet alkotói először rövid ízelítőt adtak korábbi munkásságukból, majd a szerzőpáros beavatta a részt vevő magyar gyerekeket és szüleiket a Múltébresztők történetébe.

Berci, egy hetedikes vidéki fiú Budapesten tett osztálykirándulása során látogat el a Mátyás-templomba, és felkelti a figyelmét egy oszlopfőn látható két faragvány, amelyek életre kelnek, és időutazásra invitálják a fiút. Velük együtt ismerhetjük meg a templom fordulatokban gazdag történetét.

Hírdetés

A kiadványban ábrázolt épületbelsőket a vetítés során fényképeken és a Mátyás-templom honlapján elérhető virtuális séta segítségével is bejárhatták a résztvevők.

Ezt követően az alkotók megosztottak néhány műhelytitkot a képregény alkotásának folyamatáról, a szinopszis megírásától a képes forgatókönyvön keresztül az egyes képkockák kidolgozásáig.

A több mint két órás program legizgalmasabb része a képregénykészítő workshop volt. A gyerekek és kamaszok a történet felvázolását követően megtervezték a képregény elrendezését, végül jutott idő a megszövegezésre és a kidolgozásra is.

Forrás és fotó: Ars Sacra

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »