Lukasenka migránsközpontot látogatott a lengyel-fehérorosz határon

Lukasenka migránsközpontot látogatott a lengyel-fehérorosz határon

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken ellátogatott egy, a lengyel határhoz közeli, migránsközpontba. Előző este a fehérorosz-lengyel határon újabb migránscsoport próbált meg erőszakkal átjutni, és lázadás történt az egyik lengyelországi befogadó táborban.

Lukasenka látogatásáról beszámolva a BelTa fehérorosz állami hírügynökség azt írta:

A migránsok körülvették az elnököt, és tapssal üdvözölték.

A BelTa fotót is közzétett, amelyen Lukasenka a helyi vöröskereszt munkatársaival találkozik.

A hírügynökség által közzétett videón

a fehérorosz elnök a központban sétál, miközben testőrök, újságírók és migránsok veszik körbe.

A felvételen nők és gyerekek is láthatók.

Értsék meg, nem kezdhetünk háborút azért, hogy folyosót nyissunk Németország felé, ahova sok migráns szeretne eljutni

– mondta az elnök. Kijelentette, hogy szerinte 150 migráns tartózkodik a határ mentén.

A bruzgi határátkelőtől nem messze található ideiglenes központot a múlt héten nyitották meg, hogy elhelyezzék a napok óta a határon táborozó migránsokat.

Hírdetés

Minszk szerint több száz embert költöztettek át a központba, és ezzel csökkentették a feszültséget. Az elmúlt napokban több száz migránst már hazatelepítettek hazájukba, köztük Irakba.

A lengyel határőrség pénteken arról számolt be, hogy egy lengyel katona megsérült egy közel 200 fős migránscsoport támadásában a határon.

Anna Michalska a határőrség szóvivője a PAP lengyel hírügynökségnek elmondta, hogy csütörtök este újabb migránscsoport próbált meg átjutni a lengyel határon az északkelet-lengyelországi Czeremcha falu közelében. A sérült katonát kórházba szállították, ahol ellátták a fejsérülését.

A szóvivő tájékoztatása szerint a tömeg hirtelen jelent meg a határ térségében. Ezzel egy időben a fehérorosz szolgálatok lézer- és stroboszkópfényekkel vakították el a lengyel katonákat és határőröket.

A csoport nagyon agresszív volt. Köveket és fadarabokat dobáltak

– mondta el a határőrség szóvivője.

Michalska szerint a támadást a fehérorosz szolgálatok gondosan megszervezték.

Az év eleje óta több mint 37 ezren próbálták meg illegálisan átlépni a lengyel határt Fehéroroszországból. Több mint nyolcezren novemberben és több mint 17 ezren októberben.

Csütörtök este zavargások voltak az egyik nyugat-lengyelországi őrzött befogadó központban. A migránsok jobb körülményeket, Németországba átszállítást, vagy Irakba történő visszaszállítást követeltek. A zavargásról már csütörtök este hírt adott az egyik lengyel hírportál, az információt pénteken Maciej Wasik lengyel belügyminiszter-helyettes is megerősítette.

Tegnap volt valami, amit szerintem lázadásnak kellene nevezni. Egy több mint száz migránsból álló csoport elkezdte lerombolni az épületeket, betörte az ablakokat, kitépte a rácsokat, tönkretette a berendezéseket, székeket, ágyneműt, ágyakat, és vagy szabadságot, vagy Németországba, vagy Irakba szállítást követeltek

– mondta Wasik pénteken a közszolgálati rádiónak.

Elmondása szerint mintegy 600 ember tartózkodott a központban, és sokan csatlakoztak a csoporthoz, de a helyzetet a rendőrség és a határőrség gyorsan ellenőrzése alá vonta.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »