Lukasenka kiakadt, amiért az EU és több európai ország nem ismeri el őt legitim elnök

Lukasenka kiakadt, amiért az EU és több európai ország nem ismeri el őt legitim elnök

Indulatosan reagált Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök csütörtökön arra, hogy az sem az EU sem az Egyesült Államok nem ismeri el őt hivatalosan is Fehéroroszország elnökének, mert elcsalta a választásokat.

Lukasenkát az augusztus 9-i fehérorosz elnökválasztáson 80 százalékos hivatalos eredménnyel hirdette ki győztesnek a központi választási bizottság. A választás elcsalásáról hangfelévelek is szivárogtak ki, az ország negyedik legnagyobb városában például „meggyőzték” a választási bizottságot, hogy írják át a jegyzőkönyvet, és Szvetlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt helyett Lukasenkát hozzák ki győztesen úgy, hogy Cihanouszkajának nem lehet több 20 százaléknál.

A fehérorosz elnökválasztás az ilyen esetek nélkül sem mondható szabadnak. Az ellenzék több tagját bebörtönözték, az állami kézben lévő sajtó pedig nélkülözött minden objektivitást.

Most Lukasenka azzal érvel, hogy őt 80 százalékos eredménnyel választották meg.

Hírdetés

Sosem kértük, hogy elismerjék vagy ne ismerjék el a választások eredményét, vagy az újra megválasztott elnököt.

Az EU csütörtökön néhány órával korábban jelentette be, hogy Luikasenka szerdán tartott beiktatási ünnepségének „semmilyen demokratikus legitimitása” nem volt”.

Lukasenka már beiktatása napján azzal volt kénytelen szembesülni, hogy több európai ország jelezte, nem ismeri őt el legitim elnöknek – az elsők között a balti államok, majd később csatlakozott Németország, Csehország és Szlovákia.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »