Lukasenka: a nácik "embereket ölnek, és félholtakat dobnak át fehérorosz területre"

Lukasenka: a nácik "embereket ölnek, és félholtakat dobnak át fehérorosz területre"

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azzal vádolta általa meg nem nevezett szomszédos országok hatóságait, hogy nem engedik be területükre a migránsokat, és "félholt" embereket küldenek vissza Fehéroroszországba – jelentette csütörtökön a BelTA állami hírügynökség.

Az elnök egy nappal azután nyilatkozott, hogy előző nap egy súlyosan bántalmazott iraki személyt találtak a fehérorosz határőrök a litván határhoz közeli Benyakoniban. Lukasenka vizsgálatot rendelt el az elhunyt férfi ügyében. Kedden a fehérorosz határőrség arról adott hírt, hogy 24 óra alatt mintegy negyven külföldit zsuppoltak ki "egy szomszédos államból" Fehéroroszországba.

Az elnök kifejtette, hogy fehérorosz részről már felhívták ezeknek az országoknak a figyelmét a nemkívánatos jelenségekre. Mint mondta, nem gondolta volna, hogy a szomszédos országok hatóságai, melyeket náciknak nevezett, odáig mennek, hogy "embereket ölnek, és félholtakat dobnak át fehérorosz területre".

Lukasenka elmondta, hogy utasította a biztonsági erőket, fokozzák erőfeszítéseiket az államhatár őrzésére és a jogsértések megakadályozására, különösen az ország déli és nyugati részén.

Hozzátette, hogy a kialakult helyzettel kapcsolatos intézkedéseket meg kell vitatni. Ennek érdekében találkozót tartanak az illetékes államtitkárnál, amelyen jelen lesz a belügy- és a védelmi miniszter is. Lezárják a határ minden egyes méterét.

Hírdetés

Hangoztatta, "Nem véletlenül fektettünk kolosszális összegeket a határőr alakulatokba, általában a biztonsági erőinkbe. Népünknek nyugalmat kell érzékelnie" – mondta végezetül.

Május végén Lukasenka arra figyelmeztetett, hogy országa eddig feltartóztatta a szomszédos államba tartó migránsokat, de a nyugati politikai nyomás miatt elgondolkodik azon, hogy érdemes-e ezt a gyakorlatot továbbra is folytatnia.

Vilnius azzal gyanúsítja Minszket, hogy Bagdadból és Isztambulból közvetlen repülőjáratokon utaztat be – többségében iraki – migránsokat, hogy aztán illegálisan az Európai Unió területére küldje tovább őket. Az Európai Unió azt veti a fehérorosz hatóságok szemére, hogy szándékosan engedik át az illegális migránsokat Litvánia területére.

(MTI)

Ezek is csak a nácik lehettek: Felakasztottak egy fehérorosz aktivistát egy kijevi parkban

Mostanában dróttal simogatnának, ha lenne: Európa, segíts! Elfogyott a szögesdrót Litvániában


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »