Luigi Di Maio valószínűleg lemond az Öt Csillag Mozgalom politikai vezetéséről

Luigi Di Maio valószínűleg lemond az Öt Csillag Mozgalom politikai vezetéséről

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter “jelentős bejelentésre” készül pártja, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) szerdai vezetőségi ülésén, feltételezhető, hogy lemond a párt irányításáról – jelentette az olasz sajtó. A döntés a január 26-i tartományi választások eredményét és a kormány sorsát is befolyásolhatja.

Az olasz lapok többsége biztosra veszi Luigi Di Maio távozását az M5S politikai vezetőjeként. A sajtó értesülései szerint megtartja ugyanakkor a külügyminiszteri széket. A párt vezetését az M5S egy másik vezetőségi tagja vagy több tagú testület veheti át.

Luigi Di Maio délelőtt pártja minisztereivel találkozott, délután az M5S frissen megválasztott tartományi felelőseivel tárgyal.

Miután pártja szakított a Ligával, Luigi Di Maio a baloldali Demokrata Párttal (PD) folytatta a kormányzást, és átköltözött a külügyminisztériumba.

Hírdetés

Az M5S gyengülése felerősítette a belső ellentéteket, megkérdőjelezte Luigi Di Maio politikai döntéseit: a párt több befolyásos tagja is “egyeduralminak” nevezte Di Maio vezetési stílusát, választást szorgalmazva a miniszteri és a pártvezetői tisztség között. Luigi Di Maio tavaly májusban a párt szokása szerint online szavazásra bocsátotta távozását, akkor azonban a párt szavazói támogatásukról biztosították.

Az eddigi utolsók közt Lorenzo Fioramonti volt kulturális miniszter szakított az M5S-szel december 30-án, függetlenként folytatva politikai pályafutását. Nem kizárt, hogy az M5S volt tagjai éppen Fioramontival alakíthatnak új parlamenti frakciót. Mindez azt a benyomást keltette, hogy Luigi Di Maio nem tudja ellenőrzés alatt tartani pártját. A szintén M5S-politikus római főpolgármestert, Virginia Raggit kedden saját pártjának önkormányzati frakciója leszavazta.

Giuseppe Conte miniszterelnök már leszögezte, hogy az M5S vezetőváltása nem befolyásolja a kormány munkáját. A szövetséges Nicola Zingaretti PD-főtitkár sajnálatát fejezte ki, hangoztatva, hogy ő nem mond le, ha a PD elveszíti Emiliát.

A La Repubblica című baloldali napilap úgy látja, hogy Di Maio “menti a menthetőt”, és valójában már az M5S márciusi kongresszusára koncentrál, amelyen saját elképzelése szerint akarja átalakítani a párt szerkezetét. A jobboldali Il Giornale szerint az M5S “belső szétrobbanásával” a tartományi választások kizárólag a PD és a Liga versenyéről szólnak, miközben Conte kormányfő párt nélkül marad.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »