Ludovic Orbant megdöbbentette a CNCD döntése, szerinte Iohannis megvédte Románia területi épségét

Ludovic Orbant megdöbbentette a CNCD döntése, szerinte Iohannis megvédte Románia területi épségét

Megdöbbenésének adott hangot Ludovic Orban miniszterelnök annak kapcsán, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) 5000 lejes bírságot szabott ki Klaus Iohannis államfőre az „Erdély kiárusításáról” tett kijelentése miatt. A kormányfő szerint Iohannisnak igaza van.
A kormányfő szerda esti sajtótájékoztatóján tért ki a CNCD aznap nyilvánosságra hozott döntésére. Ludovic Orban úgy nyilatkozott, „megdöbbentette” a diszkriminációellenes tanács határozata, amelyet „tisztán politikainak” tart. Szerinte a diszkriminációellenes testület az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) befolyása alatt áll, Iohannis pedig szerinte nem diszkriminált, és csak azért büntetik, mert „leleplezte” a PSD és az RMDSZ közötti „cinkosságot”. „A PSD megszavazott olyan törvényt, amely mindenütt kötelezővé teszi a kisebbségek nyelvének használatát, hagyta, hogy hallgatólagosan elfogadottként küldjék tovább az úgynevezett Székelyföld autonómiájáról szóló törvénytervezetet” – sorolta a PSD „bűnlajstromát” a kormányfő.

Utólag, a Realitatea hírtelevíziónak adott interjúban Orban azt mondta: Iohannis nem tett mást, mint megvédte Románia területi épségét. „Hogy büntethetnek meg valakit, aki leleplezi a PSD nemzetellenes cselekedeteit? Hogy lehet bírságot szabni Románia államelnökére azért, mert megóvja az alkotmányt, megvédi az ország területi épségét?” – tette fel a kérdést a miniszterelnök.

Ludovic Orban ezzel gyakorlatilag úgy foglalt állást, hogy Iohannisnak igaza volt, amikor Erdély magyaroknak történő kiárusításával vádolta meg az ellenzéki PSD-t.

Hírdetés

„A PSD nem védi Románia érdekeit: hatalma megőrzése érdekében képes bármilyen, az ország érdekeivel ellentétes kompromisszumra. Hogyan másként lehetne értékelni azt, hogy Románia felvételekor a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD) engedett a (magyar) nyomásnak, és az ország szuverenitását sértő, a diplomáciával semmilyen kapcsolatban nem álló feltételeket teljesített azzal az ürüggyel, hogy ezzel megelőzi a román tagfelvételi kérés megvétózását?” – idézte az MTI a román miniszterelnököt. Orban arra utalt, hogy a magyar kormány a helyi hatóságok által felszámolt marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újralapítását szabta feltételül a román OECD-tagság támogatásához.

Orban szerint a PSD arról is – a nyilvánosság elől eltitkolt, csak a magyar tisztségviselők nyilatkozatai révén kitudódott – megállapodást kötött, hogy a Fekete-tenger térségében található teljes földgázmennyiséget egy „szomszédos ország” (Magyarország) vásárolja fel, „mintha ezzel az erőforrással nem Románia, hanem valamely más ország rendelkezne”. Orban úgy vélekedett, Iohannisnak azért kell „bűnhődnie”, mert az ország területi épségének alkotmányos elvének védelmére kelt és felhívta a figyelmet azokra az „elfogadhatatlan kompromisszumokra”, amelyeket a tavalyig kormányon lévő szociáldemokraták az utóbbi három évben az RMDSZ támogatásának megszerzése érdekében kötöttek.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) megállapította, hogy Iohannis megsértette a magyar nemzetiségű román állampolgárok emberi méltóságát, amikor magyar nyelvű köszöntéssel gúnyolódva Erdély kiárusításával vádolta meg szociáldemokrata ellenfeleit. A CNCD szavazattöbbséggel elfogadott határozatában 5000 lejes bírságot szabott ki az elnökre. Azt, hogy az államfő kijelentése gyűlöletbeszédnek minősül, 6:1 arányban, magát a bírságot pedig 5:1 arányban szavazta meg a tanács.

Az elnöki hivatal a Mediafax hírügynökség megkeresésére azt válaszolta: Klaus Iohannis tudomásul vette a CNCD határozatát, mivel azonban azt „teljességgel politikai döntésnek” tartja, fellebbezni fog ellene az illetékes bíróságon.

A Székelyföld autonómiastatútumának szenátusi hallgatólagos elfogadását kifogásoló Klaus Iohannis április 29-én magyar nyelvű „Jó napot kívánok, PSD!”, illetve „Jó napot, Ciolacu!” köszöntésekkel gúnyolódva azzal vádolta a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki PSD-t, hogy odaadná Erdélyt a magyaroknak, a PSD-elnöknek pedig feltette a szónoki kérdést: „vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök cserébe a megegyezésért?”


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »