Ludovic Orban Románia új miniszterelnöke!

Az utolsó pillanatig kétséges volt, vajon meglesz-e a szükséges többség Ludovic Orban kijelölt miniszterelnöknek, akinek 233 szavazatra lett volna szüksége. Végül 240 kapott, úgy, hogy 241 szenátor és képviselő jelent meg összesen a szavazáson.

Ludovic Orban kĂŠt hete mutatta be a kabinetĂŠnek tagjait, majd mĂşlt hĂŠten a parlament bizottsĂĄgai is meghallgattĂĄk őket. BĂĄr hĂĄrmĂłjukat negatĂ­van vĂŠlemĂŠnyeztĂŠk, Orban jelezte, nem fogja lecserĂŠlni őket, Ă­gy tovĂĄbbra is Florin CĂŽțu a pĂŠnzĂźgyminisztĂŠrium, Ion Ștefan a fejlesztĂŠsi tĂĄrca, ĂŠs Violeta Alexandru a munkaĂźgyi minisztĂŠrium vĂĄromĂĄnyosa.

A kormány megszavazásának parlamenti ülését a legnagyobb parlamenti frakciót adó Szociáldemokrata Párt képviselői és szenátorai bojkottálták (bár néhányan nem voltak hajlandók követni a pártutasítást), ugyanígy nem vettek részt az ülésen a Pro Romania párt tagjai sem, Victor Ponta csapata amiatt maradt távol, mert Orban nem volt hajlandó cserélni a miniszterjelölteket. A többi parlamenti frakció, így az USR-PLUS, az ALDE és az RMDSZ, megszavazták Orban miniszterelnökségét.

Hírdetés

Ludovic Orbant Klaus Johannis államfő jelölte ki a parlamenti pártokkal való egyeztetés után, miután október 10-én, a Viorică Dăncilă által vezetett kabinet megbukott a Nemzeti Liberális Párt által benyújtott bizalmatlansági indítványon.

Ludovic Orban hĂŠtfőn a parlament kĂŠt hĂĄzĂĄnak egyĂźttes plĂŠnuma előtt azt mondta, hogy kormĂĄnyĂĄnak rĂśvid idejĹą, maximum egyĂŠves lesz a mandĂĄtuma, de bizonyos intĂŠzkedĂŠseket Ă­gy is sĂźrgősen meg kell hozni: pĂŠldĂĄul a mĂĄr egy hete a tĂĄrnĂĄkban tiltakozĂł Zsil-vĂślgyi bĂĄnyĂĄszok ĂźgyĂŠben. A bĂĄnyĂĄszok azĂŠrt tiltakoznak, mert a kormĂĄny nem hosszabbĂ­totta meg annak a rendeletnek a hatĂĄlyĂĄt, amely lehetővĂŠ teszi, hogy a bĂĄnyĂĄk bezĂĄrĂĄsa utĂĄn is biztosĂ­tott jĂśvedelmĂźk legyen – mondta.

CikkĂźnket frissĂ­tjĂźk!

(hĂ­rszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »