Ludovic Orban elhagyta frakcióját, testvérét menesztette az elnök

Ludovic Orban elhagyta frakcióját, testvérét menesztette az elnök

Ludovic Orban tegnap bejelentette, hogy kilép a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakciójából, és független képviselőként folytatja törvényhozói munkáját. Véletlen egybeesés vagy sem, de tény, hogy Klaus Iohannis épp tegnap írta alá Ludovic Orban testvére, Leonard Orban elnöki tanácsos nyugdíjazási rendeletét, de előtte még kitüntette a tanácsost a Románia Csillaga Érdemrend lovagi fokozatával.

Ludovic Orban a képviselőház plénuma előtt tette meg bejelentését. Döntését azzal indokolta, hogy erkölcsi kötelessége Románia állampolgáraival szemben a választási kampányban tett ígéreteinek betartása, és jelen helyzetben ez csak úgy lehetséges, ha megválik parlamenti frakciójától. Hozzátette: reméli, hogy a szakítás csak ideiglenes.

Hírdetés

Orban úgy vélekedett, hogy a romániai politikában mesterséges válság alakult ki, mindenki számára érthetetlen okokból „szétverték” a legnagyobb kormánypártot és a koalíciót. Az ország a legsúlyosabb járványhelyzetben, a gazdasági válság küszöbén maradt döntőképes kormány nélkül – tette hozzá. „Nem tudom elfogadni, hogy lobotómiát végezzenek rajtam. Csak lobotomizált állapotban tudnék közömbösen, passzív módon cinkos lenni a nemzeti érdek elleni merényletben” – fogalmazott a politikus. Azt is elmondta, egyelőre nem lép ki a Nemzeti Liberális Pártból, hisz ennek az alakulatnak szentelte felnőtt életét, de ahhoz, hogy visszatérjen a frakcióba, pártjának teljesítenie kell néhány feltételt: „A porfelhő miatt valóságtól elszakadt vezetőségnek haza kell mennie, a PNL-s képviselőknek le kell mondaniuk a golfozásról, jómagam például nem akarok golfozni. A PNL-nek az állampolgár felé kell fordulnia, és hátat kell fordítania Cotroceni bérlőjének” – jelentette ki Ludovic Orban.

Ezek után írta alá Klaus Iohannis államfő elnöki tanácsosának, Leonard Orbannak a nyugdíjazási rendeletét, de előtte még a Románia Csillaga Érdemrend lovagi fokozatával kitüntette „az európai uniós integrációs folyamat során végzett tevékenysége, továbbá az elnöki hivatal modernizálása és hatékonyságának növelése érdekében végzett munkája elsimeréseként”.

Leonard Orban korábbi európai uniós biztos, aki 2015 januárjától – gyakorlatilag Iohannis első államfői mandátumától kezdve – volt elnöki tanácsos, november elsejei hatállyal vonul nyugdíjba.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »