Ludovic Orban: biztos nő januártól a minimálbér

Ludovic Orban: biztos nő januártól a minimálbér

A kormány biztosan megemeli 2020 januárjától a minimálbér értékét, azonban egy elemzést is elindít, amelynek célja az állam által garantált legkisebb fizetés emelési mechanizmusának megállapítása – jelentette be szerdán Ludovic Orban kormányfő a pénzügyminisztériumban megtartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva.
Mint magyarázta, a minimálbér emelésének objektív gazdasági mutatókon kell alapulnia, összhangban kell állnia a magánszektorban tapasztalt valósággal. Hozzátette: a témáról természetesen egyeztetnek a munkáltatók és a szakszervezetek képviselőivel is.

Hírdetés

Sajtóhírek szerint a készülő elemzés arra tehet majd javaslatot, hogy a kül- és belpiaci versenyképesség, a magánszektor munkaerővel járó kiadásai és a vállalatok nyereségességére gyakorolt hatás legyen a meghatározó a minimálbér emelésénél.

Mint ismert, a szociáldemokrata kormány azt javasolta, hogy januártól a minimálbér nőjön 2262 lejre, a felsőfokú végzettséggel rendelkező alkalmazottak esetében pedig 2620 lejre. Jelenleg csaknem 1,7 millió romániai alkalmazott dolgozik 2080 lejes vagy 3000 lejes minimálbérért.

 


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »