Ludovic Orban: az alkotmánybíróság politikai többsége újraírta az Alkotmányt

Élesen bírálta Ludovic Orban, a PNL elnöke az alkotmánybíróság azon döntését, amely szerint Klaus Johannis államfőnek vissza kell hívnia az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészét, Laura Codruţa Kövesit – írja az Agerpres. A hírügynökség beszámolója szerint Orban azt mondta, az alkotmánybírák újraírták az alkotmányt és súlyosan megsértették az államelnök hatáskörét.

“A demokrácia 28 éve alatt nem volt példa hasonló döntésre. Gyakorlatilag az alkotmánybíróság politikai többsége újraírta az Alkotmányt és a döntés által megsértették azt, megszegve az igazságügy függetlenségét, megsemmisítve gyakorlatilag a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsot (CSM), amely az igazságszolgáltatás függetlenségének szavatolója, súlyosan megsértve az államelnök hatáskörét” – mondta Orban egy Déván szervezett sajtótájékoztatón.

Hírdetés

A PNL elnöke hozzátette, hogy szerinte az alkotmánybíróság nem tud döntéseket kikényszeríteni az államfőtől, hiszen Johannist szavazás által választották, és az alaptörvény biztosítja a hatáskörét.

Orban arról is beszélt, hogy az általuk kezdeményezett bizalmatlansági indítványról minden fontos politikai párttal egyeztetni fognak, beleértve a Victor Ponta által vezetett Pro Románia pártot is. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »