Ludat akartak lőni, viking kardot találtak Izlandon

Ludat akartak lőni, viking kardot találtak Izlandon

Öt izlandi vadász néhány napja a szigetország déli részén lévő Skaftárhreppur városa mellett libalesre indult. Bár egyetlen árva madarat sem tudtak leteríteni, nem búslakodtak, ugyanis valami sokkal értékesebbre bukkantak: egy több mint ezer éves viking kardra, amely egyszerűen a földfelszínen feküdt.

„Egyszerűen csak ott hevert, mintha arra várt volna, hogy felvegyük” – mondta a libavadász izlandi társaság egyik tagja, Runar Stanley Sighvatsson. A kutatók szerint a kard természetesen nem évszázadokon keresztül feküdt így a talajon, minden bizonnyal a tavalyi jeges árvíz moshatta ki a vulkáni kőzetekkel teli talaj rétegeiből, amelyek több mint egy évezreden át védték a viking leletet.

Sighvatsson és egy másik vadász, Árni Björn Valdimarsson megjegyezték, hogy az izlandi Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hétfőn szállította a kardot a hivatal igazgatójához, Kristín Sigurðardóttirhoz, aki alaposabban szemügyre vette a rozsdás leletet. Előzetes becslését, miszerint a fegyver a 10. századból való, a vizsgálatok is megerősítették, sőt pontosították: a szúrófegyver a 10. század első feléből származik, és minden bizonnyal egy elhunyt sírjába temethették el.

Mire a vadászok ráleltek, már igencsak megsínylette az idő vas fogát, korrodálódott, a hegye letört, valamint meghajlott a penge, ám ezeket leszámítva a kard kiváló állapotban van. A markolatánál még apró faszilánkokat is találtak, amelyek egykoron tulajdonosának a kényelmesebb fogást biztosíthatták. A mélyreható vizsgálatok még hátravannak, azonban a kard hüvelyéről származó maradványok is kimutathatók a pengén.

A lúdvadászok még számos kisebb régészeti maradványt is találtak a területen, amely a szakértők szerint egy pogány sírkertnek adhatott otthont. Egy viking kardra bukkanni szerte a világban különleges dolognak számít, pláne Izlandon, ahol az elmúlt évszázadban mindössze 22 darab került elő. Az utolsó felfedezése óta pedig több mint tíz év telt már el.

A lelet pontos helyét még nem árulták el a sajtónak, hogy illetéktelen kezek ne kezdjenek önálló akciókba, hiszen nagy az esély, hogy rövidesen akár emberi maradványokra is bukkanhatnak a helyszínen. A viking kard restaurálás és további tanulmányozás céljából a reykjavíki Nemzeti Múzeumba fog kerülni.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »